Carmen Dan acuză Parchetul General că întârzie dosarul violenţelor din 10 august. Reacţia Parchetului UPDATE

Carmen Dan, ministrul de Interne, acuză Parchetul General că întârzie soluționarea dosarului protestului diaspora din 10 august. Ea spune că 95% din rapoartele oficiale legate de protest au fost desecretizate. Parchetul General respinge acuzaţiile.

RomaniaTV.net
19 apr. 2019, 07:22
Carmen Dan acuză Parchetul General că întârzie dosarul violenţelor din 10 august. Reacţia Parchetului UPDATE

UPDATE Parchetul General respinge acuzaţiile de tergiversare a dosarului şi susţine că doar o parte dintre documentele referitoare la protestul din 10 august au fost declasificate.

„Menționăm că în cauză procurorii militari au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuții și au acționat în data de 10 august 2018, respectiv a documentelor care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii, emise de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi structurile subordonate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Precizăm că aceste documente au fost declasificate parţial sau și-au menţinut nivelul de clasificare și doar o parte dintre aceste documente au fost declasificate și înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluționarea cauzei.

În contextul celor expuse anterior, Ministerul Public respinge orice potențiale imixtiuni în desfășurarea urmăririi penale în această cauză, precum și acuzațiile referitoare la tergiversarea administrării probatoriului de către procurori”, a transmis vineri Parchetul General, într-un comunicat.

Procurorii afirmă că în dosar se fac în continuare cercetărişi se audiază martori.

„În dosarul penal privind incidentele violente ce au avut loc pe 10 și 11 august 2018 în Piața Victoriei din București, aflat pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se efectuează în continuare urmărirea penală față de suspecții menționați în comunicatul de presă din data de 21 septembrie 2018, în legătură cu organizarea, conducerea, modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul desfășurat în Piața Victoriei pe 10 august 2018.

Pentru lămurirea împrejurărilor care interesează cauza și stabilirea situației de fapt, au fost audiați martori și persoane vătămate/părți civile, unele depunând înscrisuri și acte medicale cu privire la vătămările suferite. Au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea și au fost vizionate mediile de stocare care conțin imagini înregistrate în timpul evenimentelor, suporți depuși la dosar de persoanele vătămate sau transmiși de către instituțiile de ordine publică sau de alte persoane juridice, activități care se desfășoară în continuare”, se mai arată în comunicatul Parchetului General.

 

______

Carmen Dan, ministrul de Interne, acuză Parchetul General că întârzie soluționarea dosarului protestului diaspora din 10 august. Ea spune că 95% din rapoartele oficiale legate de protest au fost desecretizate.

„Un singur document nu poate fi declasificat deoarece, reprezintă o sinteză a unei instituții de securitate care nu și-a dat acordul pentru declasificare. Celelalte documente au fost declasificate în proporție de 95%. Este vorba de solicitările adresate direct  ministerului. Datele care au păstrat caracterul secret aparțin unor structuri care nu și-au dat acordul pentru declasificare. Toate documentele declasificate au fost înaintate la Parchet pe 31 ianuarie. Din acest moment orice demers din partea Parchetului în sensul că MAI nu a făcut demersurile și de asta nu se poate finaliza ancheta îl consider nesusceptibil de adevăr. MAI este cel mai interesat ca evenimentele de 19 agust să fie lămurite”, a declarat vineri Carmen Dan.

Ministrul de Interne a afirmat că nu se poate stabili o etichetă întregii instituţii pentru acţiunile câtorva jandarmi. Jandarmeria Română se află pe locul al treilea în topul încrederii românilor în instituţiile statului, potrivit unui sondaj, a menţionat Dan.

„Eu pot accepta că au fost acţiuni punctuale ale unor jandarmi care au acţionat disproporţionat. Sunt şi imagini în acest sens şi nimeni nu le poate nega. Cred însă că fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale şi că nu trebuie să stigmatizăm o întreagă instituţie pentru asta. Mai cred că adevărul va fi stabilit potrivit legii de judecători în urma investigaţiilor pe care le fac procurorii şi nu pot fi de acord cu condamnarea publică a unor oameni şi a unor instituţii doar de dragul discursului politic”, a completat ministrul de Interne.