Carmen Dan, la bilanţul MAI: Fenomenul infracţional, în scădere pentru al cincilea an consecutiv

Fenomenul infracțional în 2016 a fost în scădere, pentru al cincilea an consecutiv, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la bilanțul MAI pe anul 2016.

RomaniaTV.net
15 mart. 2017, 10:10
Carmen Dan, la bilanţul MAI: Fenomenul infracţional, în scădere pentru al cincilea an consecutiv

În 2016 s-a înregistrat cel mai mic procent al criminalității, în scădere cu 7% față de anul precedent, iar criminalitatea stradală s-a diminuat cu peste 9%.

De asemenea, 2016 este al patrulea an consecutiv în care numărul deceselor în urma accidentelor de circulație s-a menținut sub 2.000, a arătat ministrul Carmen Dan.

Ea a menționat și o scădere raportată la anii anteriori a cazurilor de violență în familie, în timp ce în mediul rural au scăzut cu 14% infracțiunile de furt și cu 8% cele de tâlhărie.

În ceea ce privește criminalitatea organizată, în 2016 au avut loc cu 26% mai multe acțiuni operative decât în 2015 și s-a reușit destructurarea a 200 de grupări infracționale organizate.

Totodată, a crescut gradul de recuperare a prejudiciilor, iar măsurile asigurătorii s-au ridicat la suma de aproape patru miliarde de lei.

În ceea ce privește integritatea lucrătorilor MAI, în 2016 s-au înregistrat 189 de situații în care funcționarii ministerului au refuzat mita propusă, iar 95% au trecut testul de integritate.

Procurorul general Augustin Lazăr: Este de remarcat că 78 la sută dintre constatările infracţiunilor au fost realizate în flagrant

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat, miercuri, la prezentarea bilanţului Ministerului Afacerilor Interne, că apreciază „în mod deosebit” activitatea preventivă a ministerului şi că este de remarcat faptul că 78 la sută dintre constatările infracţiunilor au fost realizate în flagrant, pentru că asta înseamnă că organele legii au fost active şi au acţionat rapid.

„Apreciez în mod deosebit activitatea preventivă şi volumul de activitate preventivă desfăşurată de Ministerul Afacerilor Interne, ca şi, de altfel, volumul de constatări care poate fi observat în materialul statistic. Dintre aceste constatări este de remarcat că 78 la sută sunt realizate în flagrant, ceea ce înseamnă că organele de aplicare a legii au fost exact unde a trebuit, că au avut rol activ şi au avut capacitate de reacţie rapidă de a-şi îndeplini misiunea. Asta este foarte important pentru ofiţeri şi, în general, pentru organele judiciare”, a declarat Augustin Lazăr la prezentarea bilanţului Ministerului Afacerilor Interne.

Procurorul general consideră că buna cooperare pe care Ministerul Public a avut-o cu Ministerul de Interne a dus la o mai bună instrumentare a unor dosare mari în cursul anului trecut, dând exemplu dosarul Colectiv sau cele din domeniul sănătăţii.

„Sunt toate provocări la inteligenţa profesională a poliţiştilor şi procurorilor. Este de apreciat că au reuşit să creeze grupuri investigative care au reprezentat o resursă puternică pentru instrumentarea acestor dosare, pe care toată lumea doreşte să le vadă rezolvate”, a precizat procurorul.

Lazăr a lăudat „obiectivul major al MAI”, cel al integrităţii, pe care îl consideră „un fir roşu în activitatea noastră”.

„Dacă ne uităm la poliţiştii testaţi, din 67, 64 au fost în regulă cu referire la integritatea ofiţerilor de poliţie, ceea ce cred că este absolut remarcabil”, a subliniat Lazăr, care este de părere că premierea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie care au refuzat mita este o practică bună, care încurajează buna conduită a poliţiştilor.

Procurorul general a mai declarat că detectarea faptelor de evaziune fiscală este o prioritate pentru organele judiciare, iar aceasta trebuie făcută mai eficient, întrucât, din totalul inculpaţilor trimişi în judecată în 2016, cei acuzaţi de evaziune fiscală au reprezentat doar 3 la sută.

„Aceasta este o chestiune serioasă care trebuie să ne pună pe gânduri, să fim în măsură de a detecta mai bine faptele de evaziune fiscală, de contrabandă, de spălare de bani, cele care afectează resursele bugetului naţional. Este o prioritate pe care trebuie să o ducem cu atenţie înainte. A cerceta o evaziune fiscală nu e chiar atât de simplu, necesită ofiţeri specializaţi ai poliţei judiciare”, a spus Lazăr.

El a mai menţionat că Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică al Poliţiei Române este un institut competent, care a ajutat la rezolvarea cazurilor complicate prin identificări ADN, prin cercetarea locului faptei în diferite cazuri ce au putut crea probleme.

„Aş dori să văd care institut al poliţiei din Europa sau din lume a mai rezolvat o asemenea problemă: de a identifica bunuri aparţinând patrimoniului cultural al României, respectiv două tabule de legi, de a determina că două astfel de tabule găsite la case de licitaţii în state ale Uniunii Europene poartă pe ele urme de sol din situl Troesmis din raza comunei Turcoaia, judeţul Tulcea. Să realizezi o asemenea performanţă, eu zic că e ceva”, a subliniat Lazăr.

În finalul discursului său, Augustin Lazăr a spus că interesul comun al ofiţerilor poliţiei judiciare şi al procurorilor este binele public.

‘Vă asigur că vom fi foarte atenţi la calitatea actelor de urmărire pe care trebuie să le facem atât ca ofţieri ai poliţiei judicare, cât şi ca procurori pentru a asigura drepturile fundamentale, pentru a recupera încrederea acolo unde ea a devenit mai puţin tare, încrederea opiniei publice şi încrederea în noi înşine, fiindcă interesul nostru este comun: binele public”, a precizat Lazăr.