Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, a fost condamnată pentru luare de mită. Ar fi primit bani de la zeci de studenţi

Carmen Dorobăț a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care ea şi soţul ei au fost acuzaţi că au primit mită de la 124 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, pentru a-i promova la examene.

20 nov. 2020, 15:43
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, a fost condamnată pentru luare de mită. Ar fi primit bani de la zeci de studenţi

Decizia a fost pronunţată, vineri, de judecătorii Curţii de Apel Iaşi şi este una definitivă, scrie Ziarul de Iaşi.

De asemenea, medicul Carmen Dorobăţ a primit şi interdicţia de a fi cadru didactic pentru 5 ani li va avea un termen de supraveghere cu 4 ani.

De asemenea, Gheorghe Dorobăţ, soţul lui Carmen Dorobăţ, a primit 2 ani şi 3 luni de închisoare, precum şi alte interdicţii, printre care să ocupe funcţii publice.

Carmen Dorobăț a fost condamnată la închisoare. Medicul e acuzat că a primit mită de la peste 100 de studenţi

În 2019, Tribunalul Iaşi a decis să o condamne pe Carmen Dorobăţ la trei ani de închisoare cu suspendare. Ea a fost acuzată că, împreună cu soţul ei, șef al Catedrei de Anestezie Generală de la UMF Iaşi, ar fi luat mită câte 100 de euro de la 124 de studenţi pentru a-i promova la examene.

Citeşte şi: Incendiu Piatra Neamţ. Fiica unui pacient mort în urma tragediei rupe tăcerea: „Am rugat-o pe asistentă să-i transmită tatei că îl iubesc. Nu ştiu dacă a mai apucat să-i spună”

Liviu Bran, avocatul soţilor Dorobăţ, declara atunci să se aştepta la o decizie de achitare, motivând faptul că probele aduse la dosar au dovedit că „studenţii care ar fi dat banii umblau cu cioara vopsită”, notează News.ro.

Carmen si Gheorghe Dorobăţ nu vor mai avea dreptul să predea timp de patru ani la UMF Iași.

Carmen Dorobăţ şi soţul ei nu şi-au recunoscut faptele

Soţii Dorobăţ nu şi-au recunoscut faptele. Aceştia au fost judecaţi încă din 2015, fiind şi arestaţi.

Potrivit rechizitoriului, în perioada iunie-iulie 2014, Carmen Dorobăţ ar fi cerut şi primit suma totală de 5.400 de euro, de la 57 de studenţi de la Facultatea de Medicină Dentară.

„Această sumă de bani a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practice şi teoretice ale examenului respectiv şi pentru a le acorda note de promovare de 8 şi 9 în absenţa unei evaluări obiective a tezelor de examinare şi a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective”, au precizat procurorii.

Anchetatorii precizează că banii sumele de bani au fost daţi „inculpatei în mod direct de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practice si teoretice ale examenului respectiv şi pentru a le acorda note de promovare de 8 şi 9 în absenta unei evaluări obiective a tezelor de examinare si a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective”.

Informaţiile au fost obţinute de anchetatori după reţinerea soţilor Dorobăţ, în baza unor denunţuri şi declaraţii semnate de foştii studenţi.

Mai mult, procurorii au precizat că în sesiunea din ianuarie 2015, între 6 si 30 ianuarie, Gheorghe Dorobăţ ar fi pretins direct sau prin intermediul soţiei cate 100 de euro de la 67 de studenți de-ai săi, din anul III.

După ce a fost eliberată din arest, Carmen Dorobăţ a revenit în funcţia de manager al Spitalul de Boli Infecțioase.

Citeşte şi: BILANŢ CORONAVIRUS 20 NOIEMBRIE. Peste 9.000 de cazuri pozitive şi 160 de decese în ultimele 24 de ore