Incendiu Piatra Neamţ. Fiica unui pacient mort în urma tragediei rupe tăcerea: „Am rugat-o pe asistentă să-i transmită tatei că îl iubesc. Nu ştiu dacă a mai apucat să-i spună”

O nouă tragedie a zguduit România în ultimele zile. E vorba despre incendiul din secţia ATI a Spitalului de la Piatra Neamţ, izbucnit pe 14 noiembrie. Zece pacienţi au fost confirmaţi morţi zilele trecute, iar astăzi bilanţul a crescut la 11 decese.

16 nov. 2020, 12:51
Incendiu Piatra Neamţ. Fiica unui pacient mort în urma tragediei rupe tăcerea: „Am rugat-o pe asistentă să-i transmită tatei că îl iubesc. Nu ştiu dacă a mai apucat să-i spună”

Incendiu Piatra Neamţ. Două saloane au fost cuprinse de flacări sâmbătă seară. Erau 16 pacienţi în ele. Iniţial, au fost şapte decese. Erau pacienţi care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

Incendiu Piatra Neamţ. Fiica unui pacient mort în urma tragediei: „A fost ars de viu. A simţit totul”

Carmen, fiica unuia dintre pacienţii care şi-au pierdut viaţa la ATI, a dezvăluit că tatăl ei avea aproape 87 de ani, însă avea o stare fizică bună şi se simţea bine. Femeia, care locuieşte în Grecia de mai mulţi ani, a povestit când l-a văzut ultima dată pe tatăl ei.

“Ultima oară l-am văzut în septembrie, pe 19 septembrie. Venisem în ţară şi am stat trei zile la Piatra Neamţ. Am ieşit cu tata şi cu sora mea, care e medic, la o terasă, lângă ştrand. Tata a insistat să dea el masa. Era bucuros că suntem iar împreună, toţi trei. Nu se mai întâmplase asta de doi ani, de când a murit mama. Şi-atunci, pe 19 septembrie, a fost ultima oară când l-am văzut pe tata în carne şi oase. Ne-am luat rămas-bun. Eu m-am întors în Grecia”, a spus ea.

Citeşte şi Tragedia de la Piatra Neamţ. Încă un pacient din salonul morţii a pierdut lupta cu viaţa. Numărul decedaţilor a ajuns la 11

La doar câteva zile, Clement Irimia a ajuns la spital cu coronavirus. Carmen a povestit că a ţinut legătura în permanenţă cu spitalul şi cu sora ei pentru a primi veşti despre tatăl ei.

Ultima discuţie cu tatăl său

“Voi… sunteţi bine?”. Acestea au fost ultimele cuvinte ale bărbatului a cărui stare de sănătate se stabilizase în ultimele două zile, înainte de incendiu. „Azi am stat şi am privit lumânările. Dacă încerc să mă mişc, parcă sunt o fantomă”, a mai povestit Carmen.

“Era stabil, ăsta e un semn bun. Tata ar fi trecut această încercare, sunt convinsă. Sâmbătă (n.r. – 14 noiembrie) am sunat la spital, la ora 18.03. Asistenta cu care am vorbit mi-a spus că tata a deschis ochii şi că reacţionează, e conştient, înţelege ce se petrece în jur. Era uşor sedat, pentru a suporta tuburile. Am rugat-o pe asistentă să-i transmită tatei că îl iubesc. Nu ştiu dacă a mai apucat să-i spună”, a adăugat ea.

După ce a discutat cu asistenta, Carmen a sunat-o pe sora ei, Mihaela, care s-a dus până la spital şi a fost martora unor imagini de coşmar. Pompierii se luptau să stingă focul izbucnit la etajul al doilea, în timp ce ea şi ceilalţi oameni strânşi la faţa locului priveau neputincioşi şi se rugau să se sfârşească cu bine.

“Thriller, nu găsesc alt cuvânt, film de groază… Numai acolo vezi aşa ceva. Să-l duci la spital pe omul drag, sperând că el va fi îngrijit acolo, cât se poate de bine, iar omul drag să fie prăjit… Cel mai mult mă îngrozeşte că tata a ştiut, a înţeles ce se petrece până în ultima clipă. A fost ars de viu. A simţit totul”, a mai spus Carmen pentru Libertatea.

A doua zi, Mihaela, cealaltă fiică a pacientului, a fost chemată la morga spitalului pentru a-şi recunoaşte tatăl. “Erau corpurile întinse într-o cameră… Din zece, doar două victime puteau fi recunoscute. Pentru celelalte opt, va fi efectuată analiza ADN-ului, pentru o siguranţă de sută la sută. Surorii mele i-au fost prelevate probe pentru testul genetic”, precizează Carmen.

“Pe tata l-au găsit cu o mână ridicată la cap, a încercat probabil să se apere de flăcări. Tubul care-i fusese introdus în plămâni s-a topit în el. Capul era carbonizat, chipul, de nerecunoscut. Pe restul corpului, era ars mai puţin, dar carnea s-a sfărâmat, de parcă ar fi fiert. Nu poate fi pus în sicriu”, a mai povestit fiica pacientului ars.

Citeşte şi Incendiu spital Piatra Neamţ. Pacienții care au murit arși de vii nu au fost încă identificați. Scandal cu rudele morţilor la morgă