Carmen Dorobăț aruncă bomba pentru 2022: Nu vreau să stric bucuria sărbătorilor, dar trebuie să purtăm măști și să evităm petrecerile. Valul 5 va lovi sistemul sanitar

Carmen Dorobăţ avertizează că România se va confrunta cu valul cinci după sărbătorile de iarnă și amploarea lui va depinde de cât de precauți vom fi în aceste zile.

30 dec. 2021, 10:14
Carmen Dorobăț aruncă bomba pentru 2022: Nu vreau să stric bucuria sărbătorilor, dar trebuie să purtăm măști și să evităm petrecerile. Valul 5 va lovi sistemul sanitar

Carmen Dorobăț a spus că estimarea privind 25.000 de infectări pe zi ar trebui privită ca cel mai pesimist scenariu.

„Departe de mine gândul de a strica bucuria sărbătorilor, dar nu cred că e așa de dificil daca la petrecerile de sezon mai purtăm măști, mai ales în spații închise și aglomerate, putem chiar noi să evităm dacă mergem la petreceri să evităm aglomerațiile, astfel încât să trecem cu bine, iar valul care va veni, pentru că este inevitabil, să nu fie prea abrupt, pentru că ar pune mari probleme sistemului sanitar.

Dacă vorbim de varianta Omicron, pentru că despre ea vorbim, este clar că numărul de cazuri va fi foarte mare. Eu sper să fie împărțiți între spitale pe zona de ambulator. Testarea este deosebit de importantă, să sperăm că vom avea medicamente antivirale și în farmaciile de spital și în felul acesta spitalele să nu sufere prea mult de supraaglomerație,” a declarat medicul infecționist la Realitatea Plus.

Epidemiologul a atras atenția că în perspectiva noului val trebuie acordată mare atenție persoanelor nevaccinate si trecute de 65 de ani, pentru că pe acest segment se manifestă formele grave de boală.

Carmen Dorobăț: „Sigur își va face apariția după sărbătorile de iarnă” 

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi a explicat că certificatul verde duce la scăderea numărului de infectări.

„Vedem această tehnică a utilizării certificatului verde pentru a intra în anumite zone, s-a dovedit că pe de o parte, a crește numărul de vaccinați, de cealaltă parte, a crea o anumită ordine și o siguranță a celor vaccinați în spațiile închise potențial aglomerate duce la scăderea numărului de infectări.

Categoric trebuie să avem în vedere persoanele care au contraindicații la vaccin și aici trebuie să fie lege, un amendament în acest sens. Pe de altă parte sunt cei care au trecut prin boală și cu dovada trecerii prin boală, cu anticorpii prezenți, și aici este o altă situație care, de asemenea, arată o protecție pentru un anumit interval de timp, după ce persoana a trecut prin boală.

Deci sunt o serie de situații particulare în care legiuitorul nu trebuie să uite că trebuie să le aibă în vedere, astfel încât să nu se creeze nemulțumiri în populație”, a menţionat Carmen Dorobăţ.