Carmen Dorobăt, avertisment îngrijorător: „Noua tulpină aproape înjumătățește eficacitatea vaccinului anti-Covid”

Carmen Dorobăț, medic primar infecționist, spune că există riscul ca unele dintre noile tulpini ale Sars-Cov-2 să fie mai puțin rezistente la vaccinurile dezvoltate până acum. Vestea bună este că vaccinurile pot fi adaptate, mai spune ea.

31 ian. 2021, 19:57
Carmen Dorobăt, avertisment îngrijorător: „Noua tulpină aproape înjumătățește eficacitatea vaccinului anti-Covid”

Carmen Dorobăt, avertisment îngrijorător: „Noua tulpină aproape înjumătățește eficacitatea vaccinului anti-Covid”

”Dinamica acestui virus, care este deosebit de crescută, determină apariția unor mutații. Unele nu au o importanță deosebită în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor, dar altele pot avea.

Tulpina sud-africană aproape înjumătățește eficacitatea vaccinului, ajunge undeva la 60%. A fost descoperită și în SUA și oamenii de știință au intrat în alertă.

O altă tulpină care ar putea pune probleme este cea din Brazilia. Până în momentul de față, tulpina din Regatul Unit pare a fi acoperită de acest vaccin. Nu s-a dovedit că eficacitatea este sub media de 90-95% a vaccinurilor pe care și noi le folosim în țară.

Din fericire, există și alte vaccinuri, aflate în în faza a III-a, despre care vom afla unde se vor plasa din punct de vedere al acoperirii acestor noi tulpini.

Acum ne obișnuim cu modificările virusului Sars-Cov-2, companiile sunt în alertă pentru a acoperi cât mai mult aceste variante. Vom vedea de la sezon la sezon cum vom particulariza vaccinul pentru fiecare moment, dacă va fi nevoie, la cât timp și unde”, a declarat medicul la Realitatea Plus.

15 cazuri de infectare cu noua tulpină în România

Noua tulpină covid se răspândeşte rapid în România. Laboratoarele Medlife au depistat 10 cazuri, din 79 de probe alese aleatoriu de la persoane din diferite regiuni ale țării.

Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, și din Cluj, 2 probe. Așadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii.

“Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79.

Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

În prezent, pe teritoriul României, au fost raportate un număr 15 cazuri cu noua variantă de Sars Cov 2.