Noua tulpină de COVID, pericol pentru copii. Medic: „Toate persoanele trebuie să fie vaccinate”

Medicul Ioan Gherghina, cunoscut şi ca "Îngerul copiilor", atrage atenţia că noua tulpină de COVID-19 este foarte periculoasă pentru copii, fiind de 70 de ori mai contagioasă faţă de forma clasică. Acesta spune că, dacă vrem să-i protejăm pe cei mici, trebuie să ne vaccinăm.

06 ian. 2021, 12:50
Noua tulpină de COVID, pericol pentru copii. Medic: „Toate persoanele trebuie să fie vaccinate”
Noua tulpină de COVID, pericol pentru copii

Noua tulpină de COVID, pericol pentru copii. Medicul pediatru Ioan Gherghina spune că cei mici sunt mai predispuși să se infecteze din cauza acestei noi mutații.

Noua tulpină de COVID, pericol pentru copii. Ioan Gherghina: Cei din jurul copiilor sa se vaccineze

„Copiii erau mai ocoliti ca frecventa si chiar si cu cazuri grave, dar aceasta tulpina este de 70 de ori mai contagioasa fata de copii decat este forma clasica. Si atunci, si copiii, si adultii sunt deopotriva infectati. Nu avem vaccin pentru copii sub 16 ani.

Trebuie ca cei din jurul copiilor sa se vaccineze, toti, toti care ingrijesc copiii si care instruiesc copiii. Trebuie sa aiba teste facute si trebuie sa fie vaccinati. Merg sau nu la scoala? Toate persoanele, daca vrem sa ocrotim copiii, trebuie vaccinate. Altfel, copiii nu sunt in siguranta, e clar!”, a spus medicul Ioan Gherghina, la Realitatea Plus.  

Citeşte şi Simptome coronavirus la copii. Cele mai frecvente trei semne că micuţul tău ar putea fi infectat

Greşeala pe care o fac părinţii atunci când copiii fac febră. Avertismentul medicului Mihai Craiu

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia părinţilor că febra la copii nu înseamnă neapărat infecţia cu coronavirus. Aceasta poate fi dată de gripă, toxiinfexţie alimentară sau parazitoză.

„În principiu, gripa nu a început să circule în acest sezon, iar copiii sunt, în general, sursa principală de transmitere a gripei în comunitate. Copiii frecventează colectivităţi şi cum în acestă perioadă şcolile şi grădiniţele sunt închise, nu mai au cum.

Ar putea să existe afecţiuni infecţioase care să aibă legătură cu sezonul. Acum, de exemplu, pot să apară toxiinfecţii alimentare, parazitoze.

Deci, bolile cu febră pot să aibă în spatele lor şi altceva decât o viroză contagioasă”, a spus medicul pediatru la Antena 3. 

Citeşte şi Copiii au de două ori mai puține șanse să transmită coronavirusul. Studiul care ajută autorităţile să decidă dacă închid sau nu şcolile

Mihai Craiu: Febra poate să apară din cauza părinţilor care încălzesc foarte bine camera

„Părinţii cu copii mici au tendinţa să facă foarte cald în cameră, des sunt temperaturi peste 25 de grade în camere, iar temperatura optimă este 19-20.

Dacă i se mai pune copilului şi ceva pe cap, ca să nu-l tragă curentul, cum spun mulţi, sportul nostru naţional, este foarte probabil să supraîncălzim sugarul.

De aceea, soluţia, şi nu numai pentru COVID, este aerisirea frecventă şi riguroasă a camerei”, a recomandat dr. Craiu.

Căldura exagerată din casă asociată cu lipsa umidităţii pot, de asemenea, să dea febră la copii, atrage atenţia specialistul.