Carnagiu, au fost patru atacuri jihadiste, sunt zeci de morţi şi răniţi

Un număr de 18 irakieni, militari majoritatea, au fost ucişi în noaptea de joi spre vineri în patru atacuri jihadiste în special în Bagdad, au anunţat pentru AFP surse de securitate.

01 mai 2021, 18:59
Carnagiu, au fost patru atacuri jihadiste, sunt zeci de morţi şi răniţi

Carnagiu în suburbia agricolă Tarmiya, la 20 de kilometri nord de Capitală, „jihadiştii au luat cu asalt un convoi al armatei irakiene seara şi au ucis doi oficiali şi doi soldaţi”, a precizat un responsabil cu securitatea, sub anonimat.

Paralel, în regiunea Alton Kubre din nordul Bagdadului, pe care o dispută Guvernul federal şi kurzii, „şase combatanţi kurzi au fost ucişi când luptătorii din gruparea Stat islamic (IS) au atacat cu arme de calibru mic poziţia lor”, a explicat un alt responsabil al securităţii locale pentru AFP, tot sub anonimat.

Un alt atentat mortal a avut loc în deşertul vestic cu care se învecinează Siria, a indicat un al treilea responsabil. „Un ofiţer şi un soldat au fost ucişi în explozia unei bombe în timpul trecerii unui convoi al armatei în Akachat”, a spus el.
În provincia Diyala, lângă Bagdad la est, un soldat a murit în urma unei explozii cu bombă, în timp ce alţi doi combatanţi au fost răniţi în atacuri separate, potrivit unui alt responsabil.

Niciunul dintre aceste atacuri nu a fost revendicat de Stat islamic, dar modul de operare al jihadiştilor în Irak a devenit distinctiv de când gruparea, care a pierdut teritoriul pe care îl avea în ţară până la sfârşitul lui 2017, nu operează decât noaptea, în zone îndepărtate şi cu arme de calibru mic, vizând aproape sistematic forţele de securitate.

Militari americani, vizaţi într-un atac cu proiectile la aeroportul din Bagdad

Trei proiectile au vizat aeroportul din Bagdad, în care sunt desfăşuraţi militari americani, în noaptea de joi spre vineri, ultimul episod dintr-o serie între Iran şi Statele Unite în Irak, aflat la mijloc între cei doi aliaţi ai săi, relatează AFP.

Proiectilele au atins secţiunea bazei aeriene ocupată de trupe irakiene – care împart spaţiul cu militari trimişi de Washington în cadrul coaliţiei jihadiste -, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un reprezentant al serviciilor de securitate.

Un militar irakian a fost rănit, potrivit acestei surse. Atacul nu a fost revendicat imediat, însă Washingtonul acuză cu regularitate grupări armate irakiene apropiate Iranului, inamicul Statelor Unite, de faptul că vizează trupe şi diplomaţi americani în Irak.

Este al doilea atac cu proiectile care-i vizează pe americani în mai puţin de o săptămână, după ce cinci proiectile au vizat duminică altă bază aeriană, la nord de Bagdad, un atac soldat cu trei răniţi în rândul militarilor irakieni şi doi răniţi în rândul subcontractorilor străini.

Gardienii sângelui au lansat mai multe rachete către o bază aeriană din Irak unde sunt staţionaţi şi soldaţi americani
În total 20 de atacuri – cu bombă sau proiectile – au vizat baze în care se află militari americani sau reprezentanţe diplomatice americane de la instalarea la putere, la sfârşitul lui ianuarie, a lui Joe Biden.

Zeci e alte atacuri au avut loc începând din toamna lui 2019, în timpul administraţiei lui Donald Trump.

Aceste atacuri au trecut la un nou nivel la jumătatea lui aprilie, când, pentru prima oară, facţiuni irakiene proiraniene au comis un atac kamikaze cu dronă vizând un cartier general american pe aeroportul din Ebril, în Kurdiistanul irakian (nord), în toiul unor tensiuni între Washington şi Teheran în dosarul nuclear iranian.


loading...
Partenerii noștri