Carnagiu în Niger. Dublu atac înainte de alegeri, peste 100 de morţi

Cel puţin o sută de civili au fost ucişi într-o singură zi în atacuri comise „de terorişti pe motociclete”, în două sate din vestul statului Niger.

04 ian. 2021, 08:43
Carnagiu în Niger. Dublu atac înainte de alegeri, peste 100 de morţi

Carnagiu în Niger. O sută de persoane au fost ucise la sfârşitul săptămânii trecute în atacuri comise în două sate din vestul statului Niger, în ceea ce ar putea fi cel mai grav masacru împotriva civililor în această ţară vizată de grupări jihadiste, transmite AFP, citând un responsabil local.

‘Tocmai ne-am întors de la locurile atacurilor. La Tchoma Bangou au fost până la 70 de morţi, iar la Zaroumadareye 30 de morţi’, a declarat duminică Almou Hassane, primarul din Tondikiwindi, care administrează cele două sate vizate ‘de terorişti veniţi la bordul a o sută de motociclete’.

Primarul a spus că ‘au fost şi 25 de răniţi, dintre care unii au fost evacuaţi la Niamey şi Ouallam pentru îngrijiri’.

Sursa a mai precizat că, ‘pentru a ataca cele două sate (aflate la distanţă de 7 km), atacatorii s-au împărţit în două coloane: în timp ce una ataca Zaroumadareye, ceilalţi au atacat Tchoma Bangou’.

Carnagiu în Niger. Cele două sate sunt situate la circa 120 km nord de capitala Niamey, în regiunea Tillabéri, frontalieră cu Mali şi Burkina Faso. Regiunea este vizată cu regularitate în ultimii ani de atacuri ale unor grupări jihadiste.

Atac în Nigeria: 400 de elevi au fost răpiţi de bărbaţi înarmaţi cu AK-47

Dublul atac, anunţat sâmbătă de aleşi locali, dar fără un bilanţ precis, a fost comis în ziua proclamării rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Acestea l-au dat confortabil în frunte, cu 39,33%, pe Mohamed Bazoum, candidat al partidului la putere şi fost ministru de interne, care a promis să intensifice lupta contra grupărilor jihadiste.

Niger, oficial Republica Niger, este o țară din Africa de Vest, fara ieșire la mare, denumită astfel după fluviul Niger. Nigerul se mărginește cu Nigeria și Benin la sud, cu Burkina Faso și Mali la vest, cu Algeria și Libia la nord și cu Ciad la est. Resursele principale sunt: aurul, fierul, carbunele, uraniul și petrolul.

Suprafața țării este constituită în proporție de 80% din deșerturile Sahara și Sahel, numai în sud existând o zona propice locuirii. Accesul la apă constituie o problemă pentru majoritatea populației. Niamey, capitala, are jur de 750.000 locuitori.