Carnavalul de la Rio a început. Cinci zile de distracţie, dar şi de teamă, din pricina virusului Zika

Cel mai renumit carnaval din lume a început oficial vineri la Rio de Janeiro, în prezența regelui Momo, personaj simbolic reprezentând această imensă petrecere populară care va dura cinci zile și se va desfășura, în acest an, sub imperiul pericolului răspândirii exponențiale a virusului Zika.

05 feb. 2016, 20:46

Tot vineri, cercetători de la institutul Oswaldo Cruy (Fiocruz) din marele oraș brazilian au recomandat o conduită precaută, „îndeosebi femeilor însărcinate”, fiindcă extinderea virusului este asociată cu înregistrarea unei explozii a numărului de cazuri de microcefalie la nou-născuți. „În acest an, va trebui să ne sărutăm și să facem dragoste virtual„, a spus un ziarist brazilian, prezent la conferința de presă de la Fiocruz (nordul orașului Rio), în contextul în care în SUA s-a depistat un caz de transmitere a virusului Zika pe cale sexuală.

Citeşte şi Virusul Zika „loveşte” industria auto. Cum a dat peste cap cel mai periculos virus o companie de top

Guvernul distribuie în fiecare an gratuit milioane de prezervative pentru carnaval. În 2016, se vor împărți 5 milioane în 17 orașe ale țării. La câțiva kilometri de institut, în zona Botafogo din Rio, marele rege Momo, simbol al tuturor exceselor carnavalului, a primit cheile orașului din mâna primarului. El a declarat „deschis, cu multă bucurie, fraternitate și pace carnavalul din acest oraș minunat” care va fi și gazda Jocurilor Olimpice de vară, între 5 și 21 august. „Vom face o olimpiadă de neuitat!„, a promis el.

Autoritățile apreciază că 5 milioane de persoane — dintre care peste un milion de turiști brazilieni și străini — vor dansa samba și vor consuma mii de litri de bere pentru a face față căldurii verii australe. Primarul din Rio, Eduardo Paes, a declarat că toți trebuie să fie atenți la Zika, adăugând că lupta împotriva virusului „depinde de fiecare din noi„.

În pofida acestei amenințări, majoritatea brazilienilor vor să se distreze și să uite de criza economică și șomajul care le afectează țara, a șaptea economie mondială. „Carnavalul este ca să uităm tot și să facem ce vrem„, a declarat o localnică.

În atelierele din oraș, se definitivează ultimele detalii ale carelor alegorice și costumelor pentru 12 mari școli de samba care vor defila în nopțile de duminică și luni pe sambodrom, în fața a 70.000 de spectatori, sperând să cucerească titlul de „campioană a carnavalului”. Personalități din lumea fotbalului, ca Neymar de la FC Barcelona și ”regele” Pele (75 de ani), vor fi sărbătorite de școala Grande Rio, care își dedică parada orașului Santos și clubului său de fotbal, unde s-au născut cele două vedete.