Carne de pui cu salmonella descoperită în România. Produsul a fost retras de la vânzare

Carne de pasăre cu salmonella, descoperită în magazinele din România. Este vorba despre un produs importat din Polonia, respectiv „Sferturi posterioare de pui congelate”. Lotul retras de la vânzare, produs de Cedrob SA, face parte dintr-un lot cu numărul 228/3/2. Carnea infestată are ca termen de expirare data de 16.08.2025.

31 aug. 2023, 10:57
Carne de pui cu salmonella descoperită în România. Produsul a fost retras de la vânzare

Potrivit unui anunț postat pe site-ul Autoritatea Naționață Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), carnea de pui cu salmonella poate poate pune în pericol sănătatea umană.

În aceste condiții, autoritățile au dispus rechemarea în magazine a lotului de carne infestat cu bacteria Salmonella Enteritidis.

Persoanele au cumpărat produsul sunt sfătuite să nu îl consume. Acestora li se recomandă să-l returneze în magazinul din care l-au achiziționat, împreună cu bonul fiscal. Astfel, își vor primi banii înapoi pentru acest lot de carne de pasăre cu salmonella.

Salmonella o bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase. Se poate spune că salmonella este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare. Bacteria contaminează omul prin ingestia de produse alimentare infestate sau de apă. Salmonella poate proveni din mai multe surse, după cum urmează:

– carne de pasăre, carne de porc, carne de vită, în cazul în care sunt consumate crude sau nu sunt preparate corect;
ouă infectate, produse din ouă, lapte, produse din lapte, atunci când nu sunt pregătite, manipulate sau păstrate corespunzător.
Dacă bacteria este prezentă în alimente, gustul, aspectul sau mirosul acestora nu este schimbat. Drept care trebuie urmate de reguli:

carnea, în special de cea a păsărilor de curte, trebuie pregătită foarte bine. Carne de pasăre cu salmonella este destul de des întâlnită;

– este interzis consumul alimentelor preparate cu ouă crude sau cu lapte nepasteurizat;

– nu se recomandă consumul alimentelor din surse nesigure.

Simptomele infecției cu Salmonella

Perioada de incubație, adică perioada dintre expunere și manifestarea bolii poate dura de la 6 ore până la 6 zile. Diareea, unul din simptom, poate dura până la 10 zile. Într-un astfel de caz, pacientul poate avea nevoie de câteva luni înainte că intestinele să revină la o activitate normală. Semnele și simptomele posibile ale infecției cu Salmonella includ:

diaree;
sânge în scaun;
dureri abdominale;

febră;
greață;
vărsături;

frisoane;
cefalee.

În concluzie, cei care au achiziționat și au apucat să consume carne de pasăre cu salmonella din lotul respectiv, trebuie să fie atenți la aceste simptome. În cazul în care apar și persistă, se recomandă să consulte un medic.

Citeşte şi: Cum au murit Viorel şi Violeta, cei doi soţi găsiţi fără viaţă la Gura Portiţei. Dezvăluiri cumplite despre crimă, trei fete rămân orfane