Carnea de miel, mai scumpă înainte de Paște 2024, în comparație cu anul trecut. La ce să fiți atenți când alegeți carnea de miel sau oaie

Anul acesta Paștele catolic se sărbătorește în 31 martie 2024, cu o lună și o săptămână înainte de Paștele ortodox, celebrat anul acesta pe 5 mai. De pe masa românilor nu va lipsi carnea de miel.

27 feb. 2024, 09:18
Carnea de miel, mai scumpă înainte de Paște 2024, în comparație cu anul trecut. La ce să fiți atenți când alegeți carnea de miel sau oaie
Țeapa de proporții pe care și-a luat-o un vasluian ce și-a cumpărat mielul de Paște de pe internet! Bărbatul a avut un șoc când a sacrificat animalul

România este al doilea cel mai mare producător de carne de oaie din Uniunea Europeană, după Estonia, cu o cotă de piață de 17% și cu un număr de 6,3 milioane de capete tranșate. Dacă porcul este nelipsit de pe masa românilor de Crăciun, de Paște se consumă specialități din carne de miel. Românii aleg ca pe masa de Paște să aibă fie ciorbă de miel, stufat, friptură de miel.

Citește și: Prețul incredibil pentru un kilogram de carne de miel. Scumpiri uriașe înainte de Paște

Anul acesta, masa de Paște va fi mai scumpă în ciuda plafonării anumitor prețuri la alimente de bază. Fermierii au început deja să anunțe prețuri mai mari pentru carnea de miel. Astfel anul acesta, carnea de miel s-a scumpit și cu 15% față de anul 2023. Și va mai crește până la Paște. Comparativ cu anul trecut, când un kilogram de miel în viu se vindea cu aproximativ 20 de lei, prețul va crește semnificativ.

Se estimează că prețul unui miel de peste 35 de kilograme va ajunge la aproximativ 700 de lei pe cap de miel.

În magazine, prețurile vor fi și mai mari. Un kilogram de carne de miel se vinde cu 65 de lei, față de 35 de lei cu un an în urmă. În marile magazine se găsesc în prezent doar produse din berbecuț și oaie, iar aceste alternative pot părea mai puțin accesibile pentru anumite bugete. Dar în ciuda creșterii prețurilor, carne de miel rămâne o parte integrală a tradiției pascale pentru mulți români.

Citește și: Mielul de Paște, pe lista alimentelor cu preţuri reduse. Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după 31 ianuarie. PSD susține măsura

 

La ce trebuie să fim atenți atunci când alegem carnea de miel

”Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar.

Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din portbagajele maşinilor chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, explica Paul Anghel, directorul general al ANPC, anul trecut.