Mielul de Paște, pe lista alimentelor cu preţuri reduse. Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după 31 ianuarie. PSD susține măsura

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat luni că măsura privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după data de 31 ianuarie 2024, luând în calcul şi introducerea de noi produse pe listă.

16 ian. 2024, 12:32
Mielul de Paște, pe lista alimentelor cu preţuri reduse. Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după 31 ianuarie. PSD susține măsura

Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după 31 ianuarie, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Lista ar putea fi completată cu noi alimente, specifice mesei de Paște iar „mielul” ar putea fi unul dintre acestea.

„Îmi doresc ca familiile cu venituri mici şi medii din România să poată cumpăra alimentele de bază cu adaos comercial redus, pentru că să fim foarte sinceri, indicele preţului de consum lunar arată că acele alimente care au fost transpuse prin acea ordonanţă au o scădere semnificativă în anul 2023, până la 28% faţă de anul 2022, unde preţurile erau cu plus 18%. Normal că ne dorim acest lucru, ne dorim pentru că 50% dintre români consumă alimentele care sunt prevăzute în acea ordonanţă”, a precizat Florin Barbu.

Întrebat dacă mielul ar putea fi introdus pe lista produselor cu adaos comercial redus având în vedere Sărbătorile Pascale, şeful MADR a transmis că va decide acest lucru numai după ce va avea un dialog cu retailerii şi procesatorii, însă a recunoscut că este o propunere bună.

„Întotdeauna am avut un dialog atât cu retailerii, cât şi cu procesatorii. Discuţiile le vom avea împreună şi împreună vom decide acest lucru. (…) Deci lucrurile sunt foarte clare şi aşa cum v-am spus şi în decembrie, în preajma sărbătorilor, când am introdus anumite alimente, este o sugestie bună să introducem şi mielul în lista produselor cu adaos comercial limitat. Vă mulţumesc pentru propunere şi o să o iau în calcul (…) Tot timpul se consumă miel în România şi vreau să vă spun că România deţine 17% din consumul în Uniunea Europeană la carnea de oaie şi 70% în toate celelalte state. Toate vin de pe teritoriul României şi de la fermierii români din sectorul ovin”, a subliniat Florin Barbu.

Citește și: Rețetă stufat de miel la ceaun. Cum se prepară unul dintre cele mai gustoase preparate de Paște

Discuţiile cu reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor pentru a analiza rezultatele măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază trebuiau sa aibă loc luni, după întâlnirea cu asociaţiile din sectorul vegetal, însă prelungirea negocierilor au determinat amânarea acestora pentru miercuri dimineaţa.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023 şi viza 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos.

Citește și: Rețetă friptură de miel la ceaun. Cum faceți carnea să fie cât mai fragedă și aromată

La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă. Lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez – bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.

 

PSD susţine prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la alimente de bază

PSD susţine prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază pentru cel puţin încă trei luni, considerând că decizia Guvernului în acest sens şi-a atins obiectivele.

„PSD consideră că datele statistice oficiale prezentate de Institutul Naţional de Statistică arată că decizia Guvernului de a limita adaosul comercial la alimentele de bază şi-a atins obiectivele principale de a tempera inflaţia şi de a proteja puterea de cumpărare a cetăţenilor cu venituri mici şi medii. Ca atare, PSD susţine fără rezerve prelungirea acestei măsuri, pentru cel puţin încă trei luni de zile, inclusiv cu posibilitatea de a se introduce noi produse esenţiale în lista alimentelor cu adaos limitat, agreate în urma consultărilor dintre Ministerul Agriculturii şi asociaţiile de profil”, transmite un comunicat al formaţiunii remis marţi AGERPRES.

Potrivit PSD, datele INS arată că „media statistică a preţurilor de consum pentru produsele alimentare a scăzut semnificativ după adoptarea măsurii limitării adaosului comercial, atingând vârful cel mai scăzut în luna august 2023”.

„Chiar dacă ulterior au mai existat variaţii ale preţurilor la alimente, până la finalul anului trecut, media agregată a acestora nu a mai depăşit nivelul existent înainte de adoptarea măsurii în luna iunie 2023”, mai arată social-democraţii.

Conform PSD, soluţia promovată nu a perturbat piaţa de profil şi nu i-a afectat în niciun fel pe producătorii români, spre deosebire de alte măsuri pentru combaterea creşterii preţurilor aplicate în alte state din Uniunea Europeană.

„Chiar dacă limitarea adaosului comercial nu impune comercianţilor preţuri finale fixe, datele INS ne arată că această măsură a descurajat în mod evident creşterile speculative de preţuri practicate de unii comercianţi pe fondul incertitudinilor economice regionale şi globale”, completează social-democraţii.