Carnea de porc se scumpeşte. Câţi bani vor plăti românii pentru un kilogram înainte de Sărbătorile de Iarnă

Românii vor plăti mai mult în acest an pentru carnea de porc, iar Sărbatorile de Iarnă vor veni la pachet cu scumpiri-record la alimente, în ciuda măsurii de plafonare a adausului comercial.

06 nov. 2023, 17:23
Carnea de porc se scumpeşte. Câţi bani vor plăti românii pentru un kilogram înainte de Sărbătorile de Iarnă
Carnea de porc se scumpeşte. Câţi bani vor plăti românii pentru un kilogram înainte de Sărbătorile de Iarnă

Carnea de porc se scumpeşte. Cel mai cumpărat aliment de către români în perioada Sărbătorilor de Iarnă se va scumpi cu peste 20% pana de Crăciun. Dacă anul trecut prețul era între 15 si 20 de lei, pe kilogram, acum sub 25 de lei pe kilogram nu mai găsești niciunde. în condiţiile în care porcul „în viu” este în jur de 15 lei pe kilogram.

Citeşte şi: Porci de Crăciun, la vânzare pe Facebook. Crescătorii și-au pus animalele pe rețelele sociale: ”Ăsta e vietnamez. Nu conţine grăsime, e mai mult pentru fiţe”

Un motiv al scumpirii ar fi producţia din ce în ce mai mică, în condițiile în care, conform statisticilor, 80% din carnea de porc consumată în România este importată. Porcul românesc a crescut mai greu în yonele de munte, mai ales că cerealele sunt mai puține, iar crescătorii cumpără grâul, orzul și tărâțele de la sătenii din zona de câmpie. Unii gospodari cresc porci doar pentru consumul propriu, alții, cresc cu doi, trei în plus, porci pe care-i vor vinde înaintea Crăciunului. Totodată, o sursă bună de venit pentru săteni, sunt purceii. O pereche de purcei, cam de două luni, se vând și cu 600 de lei. Iar cum o scroafă fată minimum opt purcei, sătenii se aleg cu ceva bani din creșterea porcilor, anunță Antena 3.

Citeşte şi: DOCUMENT Scandal uriaş înainte de Crăciun. Românii nu-şi mai pot vinde porcii din gospodării, şedinţă de urgenţă pentru modificarea legii UPDATE

În acest moment, la crescătorii, prețul unui kilogram de porc la viu este undeva la 9,20 lei, 9,50 lei kilogramul. Cu atâta pleacă de la poarta fermei, dar până la consumatori preţul creşte însă de câteva ori. Cea mai scumpă carne de porc în viu, dar și carcasă, este cea din rasa Mangalița, între 30 și 35 lei pe kilogram. La polul opus, sunt porcii din rase comune, unde crescătorii cer între 15 și 20 lei pe kilogram în viu și 25 lei carcasa. În cazul porcilor direct sacrificat și tranșați de crescători, prețul unui kilogram depășește 25 lei. Deocamdată, vânzările, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, au scîzut cu 25%.