Carnea la grătar, la fel de periculoasă precum ţigările: „Îl duceţi direct în ficat”

Potrivit specialiştilor, carnea făcută pe grătar este la fel de periculoasă precum ţigările. Aceasta conţine gudron, un amestec de hidrocarburi care rezultă din arderea lemnului, a cărbunelui si a frunzelor.

19 feb. 2020, 08:36
Carnea la grătar, la fel de periculoasă precum ţigările: „Îl duceţi direct în ficat”

Ţigările şi carnea preparată la grătar, pe foc direct, conţin gudron. Dacă luaţi gudron dintr-un grătar, îl duceţi direct în ficat. Acest organ este un reactor chimic, dar nu poate să îl prelucreze. Deci va fi aruncat în sânge. Şi după o ţigară, gudronul intră direct în sânge. În artere produce stres oxidativ, deci aterosleroza poate apare devreme. Atero-scleroza e cea care produce accident vascular cerebral şi infarct miocardic.

„Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!”, spune Dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată, potrivit stirileprotv.ro.

„Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plăman. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn”, spune şi Dr Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.

Funinginea rămâne definitiv în plămân. Nu are cum să mai iasă şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi.

Citeşte şi UE taxează suplimentar carnea de vită, porc şi pasăre, ceea ce ar reduce consumul cu circa jumătate, până în 2030