CARNETUL DE VACCINĂRI al copiilor s-a modificat. Vezi ce schimbări au apărut în CALENDARUL DE VACCINARE

Carnetul de vaccinari al copiilor a fost actualizat ca urmare a modificarii calendarului national de vaccinare, potrivit unui act normativ publicat marti in Monitorul Oficial.

03 iun. 2015, 17:19

Noutatile sunt incluse in Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 632/2015 pentru modificarea anexei la Ordinul MS nr. 1147/2011 privind aprobarea modelului Carnetului de vaccinari, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 383 din 2 iunie 2015 si se aplica de la data publicarii.

Actualizarea a fost necesara deoarece, in urma intrarii in vigoare la 1 aprilie a Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2015 si 2016, calendarul national de vaccinare a fost modificat.

Concret, singura parte a carnetului care s-a schimbat este cea a calendarului de vaccinare, care de ieri arata in felul urmator:

 

Carnetul de vaccinări va fi eliberat aparţinătorului legal al copilului, la ieşirea din maternitate. Vaccinările vor fi înregistrate obligatoriu în carnetul de vaccinări de către unitatea medicală care efectuează vaccinarea.

În situaţia administrării de vaccinuri combinate se va completa data vaccinării pentru fiecare dintre antigenele conţinute de acesta, în rubricile corespunzătoare.

La înscrierea în colectivitate se va solicita obligatoriu prezentarea carnetului de vaccinări.

Vaccinările vor fi programate de către medicul de familie, conform calendarului de vaccinări din România.

Vaccinările prevăzute în calendarul naţional din România sunt gratuite şi asigurate de Ministrul Sănătăţii. 

Vaccinările se programează a se efectua la datele stabilite de medicul de familie, la luarea în evidenţă a nou-născutului. Carnetul trebuie prezentat la fiecare consultaţie.

Cele 7 „reguli de aur” în administrarea vaccinurilor

1. Nu excludeţi posibilitatea vaccinării copilului dumneavoastră numai din cauza unor prejudecăţi sau informaţii eronate.
2. Nu administraţi niciun vaccin fără recomandarea medicului.
3. Vaccinul se va administra numai dacă există indicaţia de vaccinare şi nu există contraindicaţii.
4. Vaccinul se administrează după consultul medicului şi numai în prezenţa acestuia.
5. Vaccinarea se face după schema stabilită, iar calendarul de administrare a dozelor trebuie respectat.
6. După vaccinare, copilul va fi supravegheat atent de aparţinători în primele 24 de ore şi chiar până la 5 zile pentru sesizarea, la timp, a manifestărilor unor eventuale reacţii postvaccinale.
7. Dacă după vaccinare starea copilului se modifică, în sensul că pot să apară simptomele unor reacţii postvaccinale, vă adresaţi urgent medicului.