Carpeta cu „Răpirea din Serai” a ajuns să coste o avere. Povestea neştiută a celui mai cunoscut obiect decorativ de pe pereţii caselor bunicilor

În ultimele decenii, tablourile abstracte au înlocuit cu succes carpetele de pe pereţii locuinţelor românilor. Totuşi, în mediul rural, nu puţine sunt casele în care carpetele sunt la loc de cinste. Iar „Răpirea din Serai” şi-a câştigat un loc bine-meritat, cel mai probabil datorită poveştii pe care o reprezintă.

01 mart. 2023, 09:01
Carpeta cu „Răpirea din Serai” a ajuns să coste o avere. Povestea neştiută a celui mai cunoscut obiect decorativ de pe pereţii caselor bunicilor

Azi, carpeta cu „Răpirea din Serai” a ajuns să coste o mică avere. Desigur, preţurile variază în funcţie de dimensiunile, dar şi de starea carpetei.

Cât a ajuns să coste carpeta cu „Răpirea din Serai”

Potrivit unui anunț din online, o astfel de carpetă în stare perfectă se vinde cu 1.000 de lei.

Vând un tablou reprezentând „Răpirea din Serai”, vechi sau vintage, având o vechime de peste 40 ani. Tabloul se prezintă în stare impecabilă şi are următoarele dimensiuni:

– lungime – 104 cm

– lățime – 55 cm

Vând sau schimb”, se arată în anunţ.

O altă persoană vinde aceeaşi carpetă cu 800 de lei.

Tablou carpetă foarte vechi ,,Răpirea din Serai” model foarte rar, stare ireproșabilă, original, ramă foarte bună, protejat de un geam, îngrijit, dimensiune: 163/130. Preț 800 lei”, se arată în anunț.

Citeste si „Mâncarea săracului” pe care nu oricine și-o permite. Cât costă o felie de pâine cu untură de porc, într-un restaurant din Cluj

Povestea neştiută a celui mai cunoscut obiect decorativ de pe pereţii caselor bunicilor

Puţini sunt cei care ştiu deja faptul că „Răpirea din Serai” este inspirată dintr-o operă de artă ce aparține lui Mozart. Opera se intitula chiar „Răpirea din Serai” („Die Entführung aus dem Serail”).

Constanţa era închisă în palatul lui Selim Paşa. Belmonte, un tânăr nobil spaniol dorea să o elibereze, dar nu avea acces în palat, aşa că s-a dat drept unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi italieni ai timpului, profitând de faptul că Selim Paşa este mare amator de arhitectură. La miezul nopţii, Belmonte pătrunde în grădina palatului (serai) şi cu ajutorul unei scări coboară către o barcă acostată la ţărm. Sunt prinşi, Selim Paşa soseşte şi pe rând, Belmonte şi Constanţa iau vina asupra lor, fiecare dorind să-l salveze pe celălalt. Impresionat de puterea dragostei lor, Selim Paşa îi iartă şi le redă tuturor libertatea”, explică Ionuț Puerava blogul său.

Iată, mai jos, videoclipul cu întreaga operă care a stat la baza popularei carpete.

Citeste si Această bancnotă veche valorează o avere. Cei care încă o au acasă se pot îmbogăți rapid