„Mâncarea săracului” pe care nu oricine și-o permite. Cât costă o felie de pâine cu untură de porc, într-un restaurant din Cluj

„Mâncarea săracului”, afectată de inflație. Un turist din Cluj a plătit o avere pentru a se bucura de o felie de pâine cu untură de porc.

21 feb. 2023, 22:41
„Mâncarea săracului” pe care nu oricine și-o permite. Cât costă o felie de pâine cu untură de porc, într-un restaurant din Cluj
Cât a ajuns să coste „mâncarea săracului”

„Mâncarea săracului” este un preparat care conține unsoare și ceapă, devenit celebru după Revoluție pentru că era foarte ieftin. În special, studenții optau pentru această rețetă deoarece nu era costisitoare și se prepară ușor.

Majoritatea românilor născuți după 1989 își amintesc de „mâncarea săracului” ca preparatul copilăriei, accesibil tuturor. Cu ani în urmă, putea fi cumpărat cu numai doi lei de la cantină, dar situața e complet diferită acum.

Citește și: De ce e bine să consumi untură de porc. Are beneficii incredibile asupra sănătăţii

Județul Cluj a cunoscut un avânt economic în ultimii ani, lucru care s-a răsfrânt și asupra prețurilor preparatelor. A devenit un oraș atât de scump încât nici „mâncarea săracului” nu mai este accesibilă oricui, ajungând la prețul de 20 de lei.

Un turist a povestit pe rețelele de socializare că a plătit 20 de lei pe acest aliment, ceea ce înseamnă că acum costă de 10 ori mai mult decât în anii trecuți.

Cauza acestei creșteri este faptul că untura, care pe vremuri era foarte ieftină, s-a scumpit foarte mult. Un kilogram de slănină costă între 25 și 30 de lei acum. Dacă este proaspătă ajunge până la 40 de lei.

Citește și: Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină. Iată cum să faci jumări crocante și untură limpede!