„Cartel Alfa” cere reluarea în Parlament a dezbaterilor privind Legea salarizării

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" solicită reluarea în Parlament a dezbaterilor privind proiectul Legii salarizării, după adoptarea şi înaintarea raportului Consiliului Economic şi Social (CES), întrucât acest lucru le oferă "parlamentarilor posibilitatea să consulte opinia partenerilor sociali şi a celorlalţi actori publici vizaţi, înainte de a adopta proiectul de lege". Sindicaliştii mai spun că dezbaterea publică privind Legea salarizării "este o parodie care nu urmăreşte decât să dea aparenţa de legitimitate unui proces de transfer cvasi-mafiot de privilegii".
Filip Stan
17 mai 2017, 18:53

Confederaţia protestează public faţă de „simulacrul” de dezbatere publică cu privire la proiectul Legii salarizării, precum şi faţă de procedura parlamentară, „care nu respectă toţi paşii reglementaţi de lege pentru adoptarea actului normativ”, potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de preşedintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

Neasumarea răspunderii Guvernului asupra iniţiativei legislative (aşa cum ar fi fost normal) a fost justificată public tocmai prin necesitatea suplimentării timpului pentru dezbatere, care să dea forţa necesară unei astfel de legi. În realitate, această aşa-zisă dezbatere este o parodie care nu urmăreşte decât să dea aparenţa de legitimitate unui proces de transfer cvasi-mafiot de privilegii„, precizează Bogdan Hossu.

Conform sursei citate, în baza prevederilor Legii salarizării, o mare parte a personalului bugetar urmează să beneficieze nu de o creştere, ci de o diminuare a drepturilor salariale.

Deşi principiul plata egală pentru munca egală este enunţat în proiectul de act normativ, el nu se aplică, legea instituind un tratament salarial diferit pentru cei care desfăşoară aceeaşi activitate şi acelaşi volum de muncă, în funcţie de interese şi afinităţi obscure. Cel mai clar exemplu este tratamentul discriminatoriu şi netransparent pentru salariaţii din administraţia publică locală, prin excluderea acestora din grilele de salarizare. Astfel, se realizează o mare privatizare a administraţiei publice, patronate de interese politice. În locul profesionalizării administraţiei publice se doreşte o reîntoarcere în timp, la vremurile de dinainte de aderare, cu o administraţie politizată, slugarnică, slab pregătită, dar cu „conexiunile” potrivite„, se mai arată în comunicat.

Hossu mai spune că „aleşilor locali, de la orice nivel, li se garantează prin proiectul de lege un salariu deosebit de bun, deşi ei sunt aleşi politic, neavând întotdeauna şi competenţele necesare postului, în timp ce angajaţii primăriei, care sunt selectaţi pe bază de competenţe, prin concurs, şi de multe ori deţin expertiză tehnică superioară celor aleşi, sunt încadraţi în funcţie de simpatiile sau antipatiile consiliului local”.

El continuă afirmând că dezbaterile în Parlament „au loc pe repede-înainte” şi nu respectă prevederile legale privind avizarea proiectelor de acte normative, termenul pentru avizul Consiliului Economic şi Social fiind 19 mai, însă Comisia de muncă din Senat adoptând deja raportul.

Mai mult decât atât, având în vedere că Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale nu este iniţiator al legii, neasumându-şi răspunderea asupra proiectului, nu înţelegem de ce trebuie să solicite respingerea unor amendamente ale altor miniştri din cadrul Guvernului„, mai spune Hossu.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” solicită reluarea dezbaterilor în Parlament după adoptarea şi înaintarea raportului Consiliului Economic şi Social şi tuturor instituţiilor care, potrivit legii, trebuie să emită un aviz asupra proiectului de lege.

Acest lucru oferă parlamentarilor posibilitatea să consulte opinia partenerilor sociali şi a celorlalţi actori publici vizaţi, înainte de a adopta proiectul de lege, în spiritul principiilor social-democrate de bună guvernare şi responsabilităţii faţă de cetăţeni„, se mai arată în comunicatul citat.

Cea de-a doua zi de dezbatere a legii salarizării în comisia de muncă a Senatului a fost marcată de o serie de bâlbe din partea majorităţii şi a Ministerului Muncii, care au constat în respingerea unor articole şi revenirea asupra lor, ulterior, pentru a fi aprobate. La capătul a opt ore şi jumătate de dezbateri, comisia a reuşit să aprobe două din cele nouă anexe ale legii, şi anume grilele de salarizare din Educaţie şi Sănătate, în primul caz fiind acceptate câteva majorări de salarii, în vreme ce în sistemul sanitar nu a fost agreată nicio mărire.

Marţi, prima zi de dezbatere pe fond a legii salarizării în comisia de muncă a Senatului, a fost marcată de replici dure între sindicaliştii prezenţi la şedinţă şi senatorii PSD. După şase ore şi jumătate de dezbateri, au fost votate 17 din cele 45 articole ale legii şi au fost aduse mai multe amendamente, printre care majorarea cu 10% a salariilor celor care exercită control financiar preventiv şi, de asemenea, majorarea cu 25% a salariilor primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene care implementează proiecte pe fonduri europene. PNL a votat majoritatea articolelor şi amendamentelor alături de PSD, în vreme ce USR a votat împotriva tuturor prevederilor Legii salarizării.

Dezbaterile asupra legii salarizării vor fi reluate de comisia de muncă a Senatului joi la ora 10:00, urmând a fi discutate şi votate restul de şapte anexe cu grilele de salarizare ale celorlalte familii ocupaţionale.

Citeşte şi LEGEA SALARIZĂRII, modificată în Parlament: Ce bugetari primesc un bonus de 10%

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Vedetă de pe Netflix, moarte bruscă. S-a stins la doar 28 de ani
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări