Cărţi şi manuscrise vechi, inclusiv ale lui Galileo Galilei şi Isaac Newton, găsite în judeţul Neamţ VIDEO

Poliţia Română anunţă că mai multe manuscrise vechi şi cărţi în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline, care ar fi fost furate din Londra, au fost găsite în judeţul Neamţ. Cărţile includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei şi ale omului de ştiinţă Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol Francisco Goya.

RomaniaTV.net
18 sept. 2020, 07:19

La data de 16.09.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR – Direcția de Investigații Criminale au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza județului Neamț, în urma căreia au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărți și manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, în perioada 2017 – 2019.

Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii.

Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărțile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanță internațională și sunt de neînlocuit.

Acțiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă ,,Brookes”, încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

Activitatea de cooperare investigativă internaţională a beneficiat de sprijinul EMPACT prioritatea infracţiuni contra patrimoniului. Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate lupta împotriva criminalităţii organizate, în perioada 2018-2021.

În 25 iunie 2019, poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, au făcut 28 de percheziţii în România, în cadrul unei acţiuni care a avut loc simultan şi în Anglia şi Italia, pentru destructurarea unei grupări infracţionale. Percheziţiile de atunci au avut loc în judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava, Braşov, Bihor şi municipiul Bucureşti.

Membrii grupării erau bănuiţi de comiterea mai multor furturi din societăţi comerciale şi depozite amplasate în special în Anglia (14 fapte comise), dar şi în alte state din UE.

Poliţiştii au pus în executare 12 mandate de aducere, mai multe persoane fiind audiate. Atunci, au fost descoperite mai multe bunuri şi înscrisuri cu valoare probantă în cauză, fiind instituite şi măsuri asigurătorii. Au fost reţinute 4 persoane, iar faţă de alte 3 au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor.

În cadrul echipei comune de anchetă, au fost desfăşurate activităţi inclusiv pe teritoriul Angliei şi Italiei.

În cadrul EUROPOL, a fost constituit un centru operaţional de comandă unde au fost prezenţi câte un reprezentant al celor trei state din echipa comună de anchetă, care au coordonat de la acel nivel activităţile desfăşurate în cadrul acţiunii comune.

De asemenea, la acţiunea desfăşurată în România, au fost prezenţi analişti din cadrul Europol, care au sprijinit activităţile efectuate de poliţiştii români prin birourile mobile.

Echipa comună de anchetă a fost constituită la nivelul EUROJUST, în anul 2017, de autorităţile judiciare române şi britanice, iar ulterior a aderat şi Italia, de la data respectivă fiind efectuate mai multe activităţi de investigare şi cercetare penală şi cooperare poliţienească internaţională.

Pe parcursul anchetei, au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori şi poliţişti britanici, români şi italieni.

 Citeşte şi Traficant internaţional de droguri, acuzat că a adus 18 kilograme de cocaină din America de Sud, arestat în vila sa din Iaşi


loading...