Cărţile de alegător ar putea să dispară. Guvernul nu le vede utilitatea

Un proiect de lege, aflat la Secretariatul General al Guvernului şi prezentat pe site-ul instituţiei,  prevede eliminarea cărţilor de alegător, astfel încât acestea să nu mai fie emise pe viitor. Deşi introduse oficial în 2000, folosirea exclusivă a cărţilor de alegător pentru votare a fost amânată de mai multe ori, astfel încât tot buletinele au rămas indispensabile exercitării dreptului de vot.
Romania TV
05 iun. 2012, 15:53
Cărţile de alegător ar putea să dispară. Guvernul nu le vede utilitatea

Proiectul de lege a fost elaborat de către Ministerele Administraţiei şi de Interne şi de Autoritatea Electorală Permanentă şi prevede eliminarea cărţilor de alegător. Practic, expunerea de motive a proiectului este constatarea eşecului guvernelor succesive de a implementa cartea de alegător, precum şi inutilitatea cheltuielilor făcute până acum pentru eliberarea lor.

„Termenul privind data de la care utilizarea cărţilor de alegător devine efectivă a făcut obiectul unor modificări legislative succesive, în sensul prorogării acestuia, pentru asigurarea unui interval de timp suficient în care tuturor cetăţenilor români cu drept de vot să le fie eliberate cărţi de alegător. Cu toate acestea, până în prezent, au intrat în posesia cărţii de alegător aproximativ 83,53% dintre cetăţenii români cu drept de vot, care au solicitat carte de identitate. Prin urmare, există un număr semnificativ de cetăţeni români cu drept de vot (aproximativ 16,47%) care sunt deţinători numai de buletine de identitate, aflate încă în termen de valabilitate, carte de identitate provizorie sau nu deţin document de identitate, astfel încât, la data procedurilor electorale din anul 2012 (n.red. – prevede că utilizarea cărţilor de alegător se aplică începând cu alegerile parlamentare din 2012), există posibilitatea să se înregistreze în continuare situaţia în care nu toţi cetăţenii cu drept de vot deţin carte de alegător”, se arată în expunerea de motive.

Folosirea cărţii de alegător ar presupune, prin urmare, că un segment important din cetăţenii cu drept de vot să fie în imposibilitate de a-şi exercita dreptul de vot al alegerile parlamentare din toamnă.

Prin acest demers normativ se reglementează în mod unitar exercitarea dreptului de vot doar pe baza actului de identitate aflat în termen de valabilitate. În consecinţă, întrucât cartea de alegător constituie un document care nu are acelaşi rol în cadrul celorlalte procese electorale, documentul de referinţă nu va mai fi emis, personalizat şi eliberat cetăţenilor români. Prezentul proiect învederează eliminarea neajunsurilor şi a inadvertenţelor legate de o reglementare neunitară, în sensul că se elimină condiţionarea exercitării dreptului de vot în ţară, de către cetăţenii români, de existenţa cărţii de alegător, comparativ cu cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care pot vota şi fără carte de alegător. De asemenea, este avută în vedere eliminarea riscurilor de contrafacere a documentului, dată fiind existenţa unor minime elemente de siguranţă”, susţin iniţiatorii.

Nu în ultimul rând, eliberarea gratuită a cărţii de alegător presupune şi costuri pentru statul român. Astfel, pentru achizioţionarea de consumabile necesare întocmirii cărţilor de alegător, în 2010 s-au cheltuit 141.000 de lei, iar în 2011, 169.000 de lei.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești