Cartoful, „arma” românească pentru securitatea internaţională

România a fost şi are capacitatea de a fi exportator de securitate alimentară, a declarat duminică ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, cu ocazia aniversării Zilei Mondiale a Alimentaţiei. 

RomaniaTV.net
16 oct. 2011, 09:10
Cartoful, „arma” românească pentru securitatea internaţională

„România are capacitatea de a fi exportator de securitate alimentară, dacă combină armonios elementele de cercetare cu stiinţa, dar şi cu condiţiile naturale”, a precizat Tabără. Acesta a menţionat că, la ora actuală, România îşi asigura doar 50-60% din consumul alimentar, dar diferenţa va fi acoperită în perioada următoare.

Potrivit sursei citate, România este avantajată de noua reformă a Politicii Agricole Comune, care va asigura progresul, dar şi potenţialul agricol naţional.

„Consider că, prin noua PAC, agricultura României şi dezvoltarea rurală sunt asigurate prin proiectele comunitare cât şi prin cele naţionale. Important este ca politicile agricole ale României să aibă continuitate”, a adăugat Tabără.

Problema producţiei de alimente rămâne o provocare a agriculturii în întreaga lume deoarece este nevoie de o creştere a producţiei şi a calităţii produselor alimentare în condiţiile în care pentru anii 2050 este estimată o populaţie de 10 miliarde de oameni, iar competiţia pe piaţa de alimente se va accentua.

Reprezentantul FAO în România, Bogdan Bazgă, a subliniat faptul că România se alătură statelor lumii pentru combaterea sărăciei şi asigurarea securităţii alimentare, mai ales că la ora actuală, potrivit ONU, suferă de sărăcie 1,34 de miliarde de oameni, din care 35-38% sunt copii.

Acesta i-a premiat pe mai mulţi reprezentanţi din Ministerul Agriculturii, ANSVSA şi ai mediului academic pentru contribuţia lor în domeniu, oferindu-le o plachetă şi un tricou din partea FAO.

Şeful MADR a vizitat ulterior standurile celor 20 de producători agricoli care expun produse tradiţionale româneşti în curtea MADR, fiind întâmpinat cu pâine şi sare.

Ministerul Agriculturii a organizat duminică ‘Ziua Porţilor deschise la MADR’, pregătind şi un spectacol de cântece, poezie şi dansuri populare susţinut de copii. De asemenea, bucureştenii pot vizita duminică sediul Ministerul Agriculturii şi cabinetele demnitarilor.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) celebrează duminică Ziua Mondială a Alimentaţiei (ZMA) şi a 66-a aniversare de la înfiinţarea organizaţiei.