Casa Albă avertizează Turcia: „să renunţe la sistemul rusesc de rachete sau va suporta sancţiuni americane”

Statele Unite sunt foarte nemulţumite de achiziţia de către Turcia a sistemelor de rachete ruseşti şi ar putea impune sancţiuni Ankarei dacă nu va renunţa la acestea, a declarat duminică consilierul pentru securitate al Casei Albe Robert O’Brien, transmite Reuters.

11 nov. 2019, 07:40
Casa Albă avertizează Turcia: „să renunţe la sistemul rusesc de rachete sau va suporta sancţiuni americane”

”Turcia va simţi impactul sancţiunilor respective”, a declarat O’Brien la emisiunea “Face the Nation” a CBS, referindu-se la sancţiunile prevăzute într-o lege numită Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (Combaterea Adversarilor Americii Prin Intermediul Sancţiunilor), care, în opinia sa, vor trece de Congres cu un sprijin bipartizan ”covârşitor”.

Comentariile sale au avut loc înaintea unei vizite a preşedintelui turc Tayyip Erdogan la Washington pe 13 noiembrie, pentru a se întâlni cu preşedintele american Donald Trump, pentru posibil discuţii cruciale, în condiţiile în care cei doi lideri au fost în contradicţie în mai multe probleme, potrivit news.ro.

Un motiv major de dezacord este achiziţia de către Ankara a sistemului de rachete ruseşti S-400, care este incompatibilă cu sistemele de apărare ale NATO şi pune în pericol avioanele F-35 ale Lockheed Martin.

În pofida avertismentelor cu sancţiuni ale Statelor Unite, Turcia a început să primească primele livrările de sisteme S-40 în luna iulie, potrivit news.ro.

Citeşte şi SUA şi şase state din Golful Persic impun sancţiuni pentru 25 de companii, bănci şi persoane. Au legătură cu Iranul.

Ca reacţie, Washingtonul a eliminat Turcia din programul F-35, în care Ankara a fost producător şi cumpărător. Deocamdată, SUA nu au impus sancţiuni Ankarei.

Turcia nu a activat încă bateriile S-400 pe care le-a primit, iar Washingtonul încă speră să îşi convingă aliatul că renunţe la sistemele ruseşti, potrivit news.ro.

”Nu este loc în NATO pentru S-400. Nu este loc în NATO pentru achiziţii militare ruseşti semnificative. Acesta este un mesaj pe care preşedintele îl va transmite  foarte clar lui Erdogan”, a spus O’Brien.

La începutul acestei luni, şeful Directoratului Industriei Apărării din Turcia a declarat că o a doua livrare de sisteme S-400 în Turcia ar putea fi amânată după termenul planificat 2020.


loading...