Casa Albă cataloghează drept „catastrofală” poziţia lui Donald Trump privind arma nucleară

Casa Albă a calificat joi drept ''catastrofală'' perspectiva potrivit căreia țări precum Japonia să dețină arma nucleară, cum propune Donald Trump, candidatul favorit pentru învestitura republicană pentru alegerile prezidențiale din SUA, relatează AFP.

RomaniaTV.net
01 apr. 2016, 07:15
Casa Albă cataloghează drept „catastrofală” poziţia lui Donald Trump privind arma nucleară

Orice postulat al politicii externe americane referitor la armele nucleare în ultimii șaptezeci de ani s-a concentrat pe faptul că împiedică proliferarea armelor nucleare”, a declarat Ben Rhodes, un consilier apropiat al președintelui american, Barack Obama, în contextul unui summit la Washington privind securitatea nucleară.

Ar fi catastrofal pentru SUA să-și schimbe poziția și să indice că noi susținem într-o oarecare măsură proliferarea armelor nucleare”, a adăugat el.

 Donald Trump a afirmat că este în favoarea dotării Japoniei cu arma nucleară pentru a se apăra împotriva Coreii de Nord, estimând că protecția americană ar costa foarte scump.

‘Vom face mai bine dacă Japonia se va apăra ea însăși împotriva acestui nebun din Coreea de Nord”, a afirmat miliardarul american, care a lansat această idee într-un articol publicat la sfârșitul săptămânii trecute în New York Times.

Trump a sugerat, de asemenea, retragerea trupelor americane din Coreea de Sud și Japonia dacă cele două țări nu-și vor mări contribuțiile la bugetul consacrat acestor desfășurări militare.

Rhodes a reamintit, de asemenea, că Japonia și Coreea de Sud beneficiază de ”asigurarea” că SUA le-ar veni în ajutor dacă ar fi agresate.