Casa de la Isverna a lui Petrică Mîţu Stoian, în pericol să se degradeze: „Nepoţii au treabă cu birtul din sat, nu stau să vadă de casă. Se strică dacă nu se dă drumul la căldură, iernile sunt grele şi lungi”

Petrică Mîțu Stoian se retrăgea la casa în care a văzut lumina zilei din comuna mehedinţeană Isverna ori de câte ori avea nevoie să se liniştească şi să se încarce cu energie. După moartea lui, însă, vecinii spun că nimeni nu mai are grijă de casă şi de grădina care îi erau atât de dragi artistului.

17 dec. 2021, 17:19

La casa de la Isverna a lui Petrică Mîţu Stoian se ajunge destul de greu din cauza drumului asfaltat doar pe alocuri.

La casa natală a lui Petrică Mîţu Stoian, accesul se face cu dificultate

Vecina Lia, o femeie care a copilărit alături Petrică Mîțu Stoian, a povestit, pentru Fanatik, că nepoţii regretatului artist au venit imediat după decesul acestuia şi au închis tot, apoi nu au mai călcat pe acolo.

Petrică a fost, ultima oară, de Paște. A stat câteva zile pe aici. A făcut parastasul părinților, a împărțit de aici și, apoi, a plecat la Oțelu Roșu, la un alt parastas, al nepotului lui dinspre soră. Era bine pe atunci. Nepoţii lui au venit pe aici, au închis tot. Au un birt în centru, aici, în Isverna. Nu i-am mai văzut de multă vreme pe aici, dar se ajunge greu până sus și nu au de ce să vină”, a povestit vecina lui Petrică Mîţu Stoian.

Citeste si Confesiunile lui Petrică Mîţu Stoian, la propriul mormânt. Ce spunea despre Doru Gusman

Femeia a dezvăluit, totodată, că interpretul de muzică populară iubea foarte mult locurile natale, iar grădina îi era foarte dragă.

A pus copaci, a pus căpșuni. E adevărat, nu era el cel care se ocupa de ele, dar a avut grijă de loc, Petrică iubea locul acesta, de aceea a și investit aici. Când voia să se relaxeze, dădea o fugă pe aici. I-a adus și pe prietenii lui pe aici, se distrau, se relaxau”, a dezvăluit femeia.

Casa de la Isverna a lui Petrică Mîţu Stoian, în pericol să se degradeze

Vecina Lia a mai spus că fosta soţie a lui Mîţu Stoian se ocupa cu mare drag de gospodăria de la Isverna.

Am cunoscut-o pe soția lui Petrică, era o femeie tare bună, harnică, gospodină. Venea cât de des putea, muncea din greu pe aici. Nu știu de ce s-au despărțit, dar, vă zic, se potriveau, dar cred că după ce el s-a mutat de la Târgu-Jiu la Craiova s-a stricat tot… Dar mare păcat”, spune femeia.

Citeste si Cum arată casa de la Isverna a lui Petrică Mîțu Stoian! Artistul o renovase complet și cultiva căpșuni pe care le vindea en-gros – FOTO

Acum, casa de la Isverna a lui Petrică Mîțu Stoian va rămâne nelocuită. Vecina Lia se teme că nepoţii nu se vor putea ocupa de ea cum se cuvine şi că, treptat, se va degrada mai cu seamă din pricina condiţiilor meteo din zonă.

Cine credeți că o să mai aibă grijă de casă? Păi, nepoții au treabă cu birtul din sat, nu cred că o să stea să îngrijească casa. Încet-încet, se va strica, mai ales dacă nu se va da drumul la căldură peste iarnă. Aici, iernile sunt grele și lungi, și e frig tare. Se va strica fără să fie locuită casa. Primăvara nu va fi problemă, vara nici atât, că vor mai veni, probabil, să aibă grijă de livadă, de căpșuni. Dar nu va mai sta nimeni, din ce înțeleg, în casa lui”, spune, cu regret, vecina Lia.