Casa, din care a fugit El Chapo printr-un tunel subteran, este vândută la tombolă de Guvern. Cât valorează „fortăreața” legendarului traficant de droguri

O casă din Culiacan, Mexic, de unde a fugit El Chapo, supranumit "baronul drogurilor", este scoasă la tombolă de Guvern.

06 iul. 2021, 17:11
Casa, din care a fugit El Chapo printr-un tunel subteran, este vândută la tombolă de Guvern. Cât valorează „fortăreața” legendarului traficant de droguri

Casa din Culiacan, Mexic, de unde a fugit Joaquin Guzman, alias El Chapo, va fi scoasă la tombolă de către guvernul mexican, în luna septembrie. Locuința de unde a fugit cel supranumit „baronul drogurilor” printr-un tunel subteran în 2014, se află în Culiacan, capitala statului Sinaloa (nord-est) și este estimată la 3,8 milioane de pesos (184.000 de dolari), potrivit Loteriei Naţionale mexicane.

Locul care i-a servit drept „fortăreață” lui El Chapo urmează să fie scos la tombolă la 15 septembrie de către Guvern și face parte dintr-un lot de premii cu o valoare totală de 12,5 milioane de dolari.

În 2014, El Chapo a fugit din casa Culiacan și a fost prins abia șase ani mai târziu, în statul Sinaloa, unde a fost închis într-o închisoare de maximă securitate de unde a reușit să evadeze.

El Chapo a mai fost arestat în 2016 şi extrădat în anul următor, în Statele Unite, unde a fost condamnat la închisoare pe viață, în iulie 2019, la New York. Guzman îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare de înaltă securitate în Colorado.

El Chapo a ajuns o legendă a gangsterilor, traficanți de droguri, din toată lumea.

Guvernul preşedintelui mexican de stânga Andres Manuel Lopez Obrador a încercat să vândă la licitaţie casa, dar şi alte bunuri confiscate crimei organizate, însă fără succes. Potrivit autorităților, banii obţinuţi în urma licitaţiei urmau să fie alocaţi educaţiei şi sănătăţii.

Guvernul scoate de asemenea la loterie o casă situată în cartierul de lux Pedregal, în sudul Ciudad de Mexico, care i-a aparţinut lui Amado Carrillo, liderul defunct al cartelului Juarez, relatează news.ro.

Soția lui „El Chapo” îşi va recunoaşte vinovăţia în faţa magistraţilor Tribunalului Federal din Washington

Soţia lui „El Chapo”

îşi va recunoaşte vinovăţia. Emma Coronel Aispuro, 31 de ani, a fost arestată în luna februarie 2021, sub acuzaţia de trafic de droguri. Potrivit anchetatorilor, aceasta ar fi conspirat la importarea şi distribuirea de cocaină, metamfetamină, heroină şi marijuana pe teritoriul Statelor Unite, scrie Mediafax.

Potrivit surselor, Emma va pleda vinovată pentru acuzaţia că şi-a ajutat soţul să conducă operaţiunea sa extinsă de trafic de droguri, dar nu va fi obligată să coopereze cu agenţii federali.

Fosta regină a frumuseţii este încarcerată în cea mai sigură închisoare americană, Supermax din Colorado. Ea şi-ar putea petrece în spatele gratiilor minimum 10 ani, pedeapsa maximă fiind aceea de închisoare pe viaţă. Coronel a preluat activităţile de trafic în numele lui El Chapo, după ce acesta a fost arestat în 2014. Guzman controla organizaţia de la distanţă prin soţia sa.