Casa „elastică” îşi poate mări suprafaţa de patru ori VIDEO

O locuința mică, dar cu pereți interiori mobili își poate mari suprafața utilă de patru ori, au explicat specialiștii prezenți la salonul de arhitectură RIFF 2011 de la București.

RomaniaTV.net
22 nov. 2011, 18:09
Casa „elastică” îşi poate mări suprafaţa de patru ori VIDEO

Ideea casei cu geometrie variabilă aparține arhitectului de origine romană Angelo Silviu Roventa. Acesta a pornit de la un studiu care atestă că, în secolul 21, în Europa Occidentală, locuințele cele mai solicitate vor fi cele pentru una sau două persoane.

Standardele europene impun acum pentru o asemenea locuință o suprafața totală de 50-60 de metri pătrați, față de numai 20 de metri pătrați, cât se considera necesar imediat după cel de-al doilea război mondial.

Arhitectul Roventa a studiat locuința din punctul de vedere al eficienței economice și energetice și a ajuns la soluția configurației mobile. În variantă constructivă clasică, o locuința cu suprafața utilă de 54 de metri pătrați include o baie, o bucătărie, o cameră de zi și un dormitor, fiecare dintre ele având dimensiuni modeste.

Dacă, însă, pereții interiori sunt mobili, baia își poate mari suprafața până la 40 de metri pătrați, ceea ce permite utilizarea ei și că wellness, explică Angelo Roventa.

În momentele în care vrei să te odihnești, dormitorul își poate mari suprafața până la 44 de metri pătrați. Cameră de zi și bucătăria, la rândul lor, își pot mari, alternativ, suprafețele până la 41 de metri pătrați.

Prin însumarea suprafețelor maxime ale tuturor încăperilor, un apartament de 54 de metri pătrați atinge o suprafața locuibila de 220 de metri pătrați. Configurația apartamentului are în total cinci poziții, iar pereții pot fi deplasați cu mare ușurință, chiar de un copil.  Citeşte mai mult pe green-report.ro.