Casa Naţională de Pensii a reevaluat cazul pacientei care nu primeşte pensie de boală cu toate că nu îşi poate folosi deloc mâna

Comisia Superioară din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM) a reevaluat, luni, cazul pacientei din Braşov care nu primeşte pensie de boală cu toate că nu îşi poate folosi deloc mâna, constatând ”o eroare în aprecierea comisiei anterioare”. Rezultatul a fost transmis Cabinetului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Braşov pentru revizuirea deciziei medicale şi încadrarea în grad de invaliditate. Cazul a fost relatat, la finalul săptămânii, trecute de medicul Dan Grigorescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

26 mart. 2018, 15:27
Casa Naţională de Pensii a reevaluat cazul pacientei care nu primeşte pensie de boală cu toate că nu îşi poate folosi deloc mâna

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de către reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii, conducerea Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă a dispus reanalizarea dosarului medical al pacientei Farcaş Elena-Marinela.

„Comisia Superioară întrunită în data de 26.03.2018 a reanalizat cazul, pe baza documentelor medicale şi a notelor explicative legate de caz, şi a decis modificarea procentului de incapacitate adaptativă la 50%, constatînd o eroare în aprecierea comisiei anterioare. Concluziile au fost transmise Cabinetului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Braşov pentru revizuirea deciziei medicale şi încadrarea în grad de invaliditate”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, conducerea INEMRCM a solicitat note explicative, referitoare la caz, membrilor comisiei de avizare şi control şi urmează să se dispună măsurile legale care se impun.

„Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă îşi exprimă public regretul şi cere scuze doamnei Farcaş Elena-Marinela pentru situaţia creată”, se mai arată în document.

La finalul săptămânii trecute, medicul Dan Grigorescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. A relatat pe pagina sa de Facebook, cazul pacientei care a avut un accident de muncă şi a avut nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale la mâna dreaptă, dar nu primeşte pensie de boală pentru că specialiştii care i-au evaluat capacitatea de muncă au decis că are o „deficienţă funcţională minimă”, cu toate că nu îşi poate folosi deloc mâna.

El a susţinut că există persoane integre din punct de vedere fizic care primesc ajutoare sociale, însă un caz ca acesta este ignorat. Medicul, mai scrie ironic că, în asemenea circumstanţe începe să regrete că nu i-a amputat mâna femeii.