Casa Partidului Comunist din Bulgaria, o farfurie zburătoare în paragină

Aşezată pe vârful unui munte şi semănând cu o farfurie zburătoare în ruină, fosta Casă a Partidului Comunist din Bulgaria este un monument ciudat, pe care bulgarii nu-şi permit deocamdată nici să-l dărâme, dar nici să îl renoveze.

RomaniaTV.net
20 mart. 2012, 21:28
Casa Partidului Comunist din Bulgaria, o farfurie zburătoare în paragină

Scheletul oval al fostei Case a PC bulgar, situată pe muntele Buzludzha, din centrul ţării, a intrat în declin odată cu prăbuşirea comunismului, după căderea „Cortinei de Fier” şi trecerea Bulgariei într-o epocă nouă, cea în care a optat pentru un regim democratic.

Colosul ce caracterizează, dealtfel multe asemenea monumente de arhitectură „socialistă” din majoritatea ţărilor din fostul bloc comunist, este prea costisitor acum pentru a mai fi întreţinut şi chiar pentru a fi demolat. Rămâne probabil să se „piardă” de la sine, pe măsura trecerii timpului. Sau, cine ştie, bulgarii se gândesc probabil că ar putea face din el, într-o bună zi, un loc de atracţie pentru turiştii occidentali, dornici de a încerca asemenea „senzaţii”.

La intrare, pe perete, nişte necunoscuţi au scris cu litere roşii de-o şchioapă :”Uitaţi trecutul vostru”. Pentru a fi renovat, Guvernul de la Sofia ar trebui să investească aproximativ 20 de milioane de euro, bani pe care nu este dispus să îi cheltuiască, cel puţin deocamdată.

Hoţii au furat majoritatea elementelor din structura acoperişului, lăsând ploaia şi ninsoarea să pătrundă înauntru. Un mozaic mural al fostului dictator comunist Todor Jivkov a fost distrus, iar cele ale lui Marx, Engels şi Lenin sunt aproape de nerecunoscut. Casa PC bulgar a fost inaugurată în 1981.

Mai multe imagini puteţi vedea pe http://www.dailymail.co.uk/news/article-2117506/Monument-troubled-past-Inside-crumbling-communist-HQ-Bulgaria-afford-maintain-demolish.html