Casa Verde 2024. Detaliile care le dau peste cap facturile românilor

Majoritatea românilor (80%) care vor să fie beneficiari ai programului “Casa Verde” nu ştiu ce documente sunt necesare pentru a se înscrie în program şi a fi eligibili pentru finanţarea panourilor solare, arată rezultatele unui studiu intern, realizat de o companie specializată în sisteme fotovoltaice.
Filip Stan
03 sept. 2024, 16:39
Casa Verde 2024. Detaliile care le dau peste cap facturile românilor
Casa Verde 2024. Documente necesare pentru dosar

Opt din zece români care vor să acceseze „Casa Verde 2024” nu ştiu de ce documente au nevoie. Potrivit datelor centralizate de Kilowat, în ultimele luni, mii de persoane au solicitat companiei informaţii despre “Casa Verde 2024”.

“În 60% din cazuri au întrebat când începe programul, în aproape 80% din cazuri ce documente sunt necesare pentru înscriere, iar în 40% din cazuri au întrebat dacă înscrierea poate fi făcută de compania noastră, deoarece o parte din ei nu au acces la Internet sau nu ştiu să folosească aplicaţia de înscriere. Din aceste cauze, mulţi români nu reuşesc să se înscrie în programul Casa Verde. Încă există confuzie legat de documentele şi procesele necesare înscrierii în programul Casa Verde, iar pentru a-i ajuta vom lansa, începând cu această săptămână, o serie de sesiuni de informare, online, un webinar gratuit, prin care aducem clarificări şi răspundem întrebărilor viitorilor beneficiari. Românii doresc să devină independenţi energetic şi să scape de grija facturilor, având în vedere scumpirile din ultima vreme şi cele anunţate pentru următoarea perioadă. Şi, astfel, suntem pregătiţi să îi ajutăm cu detaliile pe care trebuie să le ştie pentru a aplica pentru finanţare”, explică, într-un comunicat de presă, Albert Soare, fondator Kilowat.

Specialiştii recomandă pregătirea din timp a documentelor necesare pentru înscrierea în program. Cel mai important lucru de ştiut este faptul că, pentru a fi eligibili a primi finanţare, numai proprietarii locuinţei se pot înscrie. În plus, aceştia nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat.

Concret, pentru a se înscrie şi a fi eligibili în Programul “Casa verde”, aplicanţii trebuie să aibă următoarele documente: Cerere de înscriere în program – completată cu datele necesare (va fi disponibilă odată ce va fi publicat ghidul de înscriere în sesiunea 2024); Act de identitate al solicitantului (proprietar al locuinţei); Certificat de atestare fiscală, obţinut de la ANAF – dovada că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat; Certificat de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale – DITL – dovada faptului că nu sunt datorii la bugetul local; Extras de carte funciară – ANCPI – se poate obţine online de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau fizic la instituţie.

Casa Verde Fotovoltaice 2024. Se schimbă regulile radical pentru românii care vor să aplice. Câți bani în plus vor scoate din buzunar

Programul “Casa Verde 2024” vine cu o noutate, respectiv finanţarea bateriilor de stocare a energiei.

“La cea mai mică eroare de montaj, bateriile îşi pot pierde peste 50% din capacitatea de stocare, astfel că investiţia iniţială şi contribuţia beneficiarilor devin practic inutile. Recomandarea noastră este ca românii care îşi doresc să scape de grija facturilor la energie să acţioneze responsabil şi să lucreze doar cu instalatori autorizaţi, care au în stoc echipamente omologate. Dacă nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid. În loc să funcţioneze 10 ani sau 20 de ani, cât au garanţie, se pot defecta în doar câteva zile.

Mai mult decât atât, dacă nu sunt instalate şi exploatate corect, îşi pierd foarte repede puterea, o simplă eroare putând să scadă capacitatea de stocare. Dacă bateriile nu funcţionează corect, sistemul fotovoltaic îşi pierde practic jumătate din utilitate. Deja nu mai putem vorbi de independenţă energetică sau facturi zero la curent. Iar acest lucru e cu atât mai riscant cu cât, conform legii, o persoană poate beneficia o singură dată de un astfel de program de finanţare. Altfel spus, Casa Verde este unica noastră şansă de a nu plăti minim 7.000-10.000 de euro pe un sistem fotovoltaic complet”, susţine Soare.

Înscrierile în sesiunea “Casa Verde 2024” pentru persoane fizice încep pe 27 septembrie şi au loc pe site-ul AFM, conform Ministerului Mediului. Sesiunea de anul acesta are un buget-record de două miliarde de lei şi o finanţare per beneficiar eligibil de 30.000 de lei pentru panouri solare şi baterii de stocare a energiei.

Programul Casa Verde 2024. Românii care vor să își instaleze panouri solare au nevoie de autorizație obligatorie

Înfiinţată de către fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluţii de energie regenerabilă din România. Până în prezent, compania a montat peste o mie de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga ţară, din care 30% prin Programul “Casa Verde”.

Programul Casa Verde 2024. Românii care vor să își instaleze panouri solare au nevoie de autorizație obligatorie

Tot ce trebuie să știi despre Programul Casa Verde 2024. Anul acesta, programul are un buget de 2 miliarde de lei și oferă o finanțare de 30.000 de lei, nerambursabilă, pentru panouri solare și baterii de stocare a energiei. Totodată, impune respectarea unor condiții clare.

Programul Casa Verde a adus oportunități importante pentru cei care optează pentru energia verde, punând la disopziție finanțări importante:

Finanțare totală – 30.000 de lei nerambursabil

  • 20.000 de lei pentru panouri solare
  • 10.000 de lei pentru baterii de stocare

Citește și: Lista doasarelor aprobate pentru Rabla Plus, Rabla Clasic și Casa Verde Fotovoltaice sesiunea 2023, după contestații. Sute de doasare au fost reanalizate

Cei care vor să beneficieze de finanțare trebuie să contribuie cu cel puțin 3.000 de lei din fonduri proprii pentru a putea acoperi eventualele costuri suplimentare. Beneficiarii sunt obligați să colaboreze cu instalatori autorizați de ANRE și să aleagă baterii de stocare conforme cu standardele de siguranță.

Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat, a vorbit despre importanța utilizării de baterii omologate și instalării acestora de către personal calificat.

„Achiziția și instalarea acumulatorilor sunt obligatorii în programul de anul acesta. Beneficiarii trebuie să fie precauți și să folosească doar baterii omologate, conforme cu standardele de siguranță, montate doar de instalatori calificați și autorizați de ANRE”, a precizat Albert Soare, fondatorul Kilowat, potrivit BZI.ro.

Casa Verde 2024 – documente necesare

Documentele necesare pentru a aplica la programul Casa Verde sunt aceleași ca și în anii trecuți:

  • Certificat fiscal: Atestă lipsa datoriilor la bugetul local și cel consolidat.
  • Extras de carte funciară: Dovedește proprietatea asupra locuinței.
  • Act de identitate valabil.

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a indicat că este posibilă adăugarea finanțării pentru acumulatori în cadrul programului.

„Vom începe să calculăm să vedem ce înseamnă și finanțarea de acumulatori în noua sesiune de Casa Verde Fotovoltaice”, spune Neculaescu.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2024. Greşeala care poate face inutilă toată investiţia

Este important de știut că, pe lângă beneficiile financiare, Casa Verde vine și cu o responsabilitate mare pentru beneficiari. Bateriile de stocare sunt esențiale pentru maximizarea eficienței sistemelor fotovoltaice, permițând utilizarea energiei produse în exces în timpul zilei și reducând dependența de rețeaua națională.

Bateriile de stocare nu doar că oferă independență energetică, ci permite și vânzarea surplusului de energie în rețea, generând un posibil profit.

MIPE a anunțat că anul acesta, românii care locuiesc la casă vor beneficia de vouchere de peste 120.000 de lei pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor.

Vouchere sunt destinate pentru panouri solare, baterii de stocare, dar și pentru îmbunătățări energetice externe ale casei, având ca scop modernizarea și creșterea performanței energetice.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african