Casa Verde Fotovoltaice 2023. Care sunt actele de care ai nevoie. Președintele AFM: „Primul venit, primul servit!”

Prin programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023” statul va finanța cu maximum 20.000 de lei românii care își montează panouri fotovoltaice. Care sunt actele necesare pentru a te înscrie în program.

31 mart. 2023, 17:29
Casa Verde Fotovoltaice 2023. Care sunt actele de care ai nevoie. Președintele AFM: „Primul venit, primul servit!”

Prin programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2023, care va fi lansat de Ministerul Mediului la începutul lunii mai, statul va finanța cu maximum 20.000 de lei românii care își montează panouri fotovoltaice de cel puțin 3 kW pe casă. Beneficiarul va trebui să plătească 2.000 lei. Suma este cu 500 de lei mai mică față de programul pregătit acum la Ministerul Fondurilor Europene.

Citește și: Modificare majoră în programul “Casa Verde Fotovoltaice” 2023. Veniţi şi luaţi lumină ieftină de la biserică!

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul „Casa Verde“ pentru panouri fotovoltaice va fi lansat pe regiuni, pentru a evita numărul mare de accesări într-o zi. Interesul românilor pentru acest proiect a crescut foarte mult, astfel că s-au produs niște modificări față de proiectele derulate în anii anteriori.

Președintele AFM a explicat acum care sunt actele care sunt necesare pentru înscrierea în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 și, de asemenea, care este procedeul pe care cei interesați trebuie să îl urmeze, pentru a accesa fonduri pentru montarea panourilor fotovoltaice. Acesta a subliniat că există un număr limitat de locuri, așadar se va merge pe principiul „Primul venit, primul servit!”.

Casa Verde Fotovoltaice 2023. Care sunt actele necesare

”Persoanele fizice vor avea la dispoziție aceeași platformă electronică, o aplicație dezvoltată de Administrația Fondului pentru Mediu, în care se vor înscrie tot cu un minim de documente necesare eligibilității cheltuirii banilor și anume:

1. Un buletin care trebuie să fie valabil la momentul înscrierii în aplicație.

2. Certificatele privind taxele, atât cele locale, cât și cele fiscale, deci atât la bugetul local, cât și la bugetul general.

3. Un extras de carte funciară pentru a dovedi proprietatea imobilului unde se instalează sistemul fotovoltaic.

Doar patru documente, atât vor fi necesare. Un lucru important pe care trebuie să îl știe toți cei care vor aplica este că aceste documente trebuie să fie valabile la momentul înscrierii în aplicație, deci în momentul în care orice persoană vrea să se înscrie în aplicație cu o cerere de finanțare, toate aceste documente trebuie să fie în perioada lor de valabilitate.

Următorii pași

După ce persoana fizică înscrie în aplicație documentele și se vor epuiza fondurile, vom face publică lista cu firmele acreditate să monteze panourile și în același timp acestora le vom face cunoscută lista persoanelor care s-au înscris în cadrul programului.

Primul venit, primul servit!

Foarte important, pentru a nu mai avea probleme cu aplicația informatică, așa cum am avut în sesiunea trecută, de această dată înscrierea în program se va face pe regiuni. Fiecare regiune de dezvoltare din cele 8 va avea alocate 2 zile pentru înscrierea persoanelor în aplicația respectivă.

Persoana își alege firma de instalare

După ce se termină această perioadă de înscriere a persoanelor pentru că s-au terminat banii, au o perioadă de 90 de zile în care trebuie să semneze contracte cu firmele de instalare. Persoana își alege firma de instalare, nu mai este ca data trecută când persoana trebuia întâi să se ducă la o firmă de instalare și firma o înscria în aplicația Fondului pentru Mediu. Acum oamenii se înscriu în program și își vor alege singuri în funcție de condiții și în funcție de discuțiile pe care le vor avea cu fiecare instalator în parte, își vor alege singuri firmele cu care vor să instaleze sistemele.

Vor avea 90 de zile pentru a face acest lucru. În aceste 90 de zile, firma de instalații care va participa la program va face evaluarea persoanei fizice, adică a celor patru documente pe care vi le-am spus mai devreme”, a explicat Laurențiu Neculaescu, președintele AFM.

Citește și: Noi reguli ale programului Casa Verde Fotovoltaice 2023. Ce trebuie să ştie românii care vor să îşi alimenteze casa cu energie verde