Casa Verde Fotovoltaice 2023. Programul se lansează în martie! De ce acte ai nevoie pentru a beneficia de finanțare

Casa Verde Fotovoltaice 2023. Programul prin care ai putea obține finanțare pentru panouri fotovoltaice ar putea fi lansat la finalul lunii martie. Anul acesta bugetul a fost majorat la 3 miliarde de lei, așadar vor putea exista 150.000 de beneficiari.

28 feb. 2023, 18:01
Casa Verde Fotovoltaice 2023. Programul se lansează în martie! De ce acte ai nevoie pentru a beneficia de finanțare

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 ar putea fi lansat până la sfărșitul lunii martie. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că are în lucru ghidul programului și că totul ar trebui să fie pus la punct cât de curând. De asemenea, AFM a mai declarat că acesta urmează sa fie transmis Ministerului Mediului în următoarea perioadă pentru a fi pus în transparență publică. Bugetul AFM ar trebui să fie adoptat săptămâna aceasta, confrom declarațiilor oferite de reprezentanții instituției. Conform legislației în vigoare, procedura de consultare pe ghid durează 10 zile.

Citește și: Dan Nicorescu, nepotul industriaşului Dumitru Mociorniţa, pregăteşte trei proiecte imobiliare şi unul cu panouri fotovoltaice

„AFM depune toate eforturile necesare pentru redeschiderea programului de finanțare în cel mai scurt timp. După aprobarea prin ordin de ministru și publicarea în Monitorul Oficial a variantei finale a ghidului și după aprobarea bugetului de venit și cheltuieli al AFM pentru Mediu pentru anul 2023, va putea fi lansată o nouă sesiune de finanțare în cadrul programului”, a declarat anterior AFM pentru Economedia.

Angajații AFM urmează să realizeze proiectarea, dezvoltarea, testarea și implementarea unui sistem informatic prin care să fie gestionată și simplificată activitatea cu privire la înscrierea solicitanților. Acest demers are ca scop eficientizarea, monitorizarea și realizarea de situații care privesc evoluția programului pe baza datelor și rapoartelor existente în cadrul aplicației, arată instituția.

Casa Verde Fotovoltaice 2023 – acte necesare

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat că în prezent analizează posibilitatea ca dosarele din cadrul programului să fie analizate pe loc, digital, atunci când platforma informatică va fi lansată. În aceste condiții, perioada de așteptare pentru analizarea dosarelor se va diminua exponențial, iar cei înscriși nu vor mai fi nevoiți să aștepte un an de zile, așa cum s-a întâmplat până acum.

Tanczos Barna afirmă că este prima încercare de digitaliare de aproape 100% a procesului de evaluare. Totuși aceasta este fezabilă doar în cazul programelor pentru care sunt solicitate foarte puține documente. Acesta a dat astfel de înțeles că o astfel de platformă ar putea fi folosită și pentru alte programe în viitor.

Ministrul Mediului explica la sfârșitul lunii ianuarie că acest program ar trebui să înceapă în luna martie, conform estimărilor și că vor exista aproximativ 150.000 de beneficiari care vor putea profita de finanțare. Bugetul alocat programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 a fost majorat la 3 miliarde de lei, iar numărul de documente solicitate a fost redus. Pentru a te înscrie în program este necesar să prezinți: carte de identitate, extras de carte funciară, dovada că persoana beneficiară nu are datorii la stat sau la bugetul local și certificatul de racordare.

Citește și: Se schimbă regulile pentru programul ”Casa Verde Fotovoltaice”. Ce trebuie să știe beneficiarii