Casa Verde Fotovoltaice. Fraudă majoră cu date personale. Ministrul Mediului a sesizat Parchetul General

Fraudă majoră cu date personale în cadrul programului Casa Verde. În urma unor verificări ale Corpului de Control al ministrului Mediului, s-a aflat că au avut loc scurgeri de informații ce au dus la favorizarea unor firme în ceea ce privește fondurile din programul național. Mircea Fechet a sesizat Parchetul General pentru cercetări mai amănunțite.

08 sept. 2023, 22:50
Casa Verde Fotovoltaice. Fraudă majoră cu date personale. Ministrul Mediului a sesizat Parchetul General
Casa Verde Fotovoltaice. Fraudă majoră cu date personale. Ministrul Mediului a sesizat Parchetul General

Fraudă majoră în cadrul Programului Casa Verde, descoperită de Corpul de Control al ministrului Mediului, Mircea Fechet. Suspiciunile cu privire la scurgeri de informații care ar fi favorizat anumite firme în programul național au fost confirmate, astfel că a fost sesizat și Parchetul General pentru cercetări mai amănunțite în ceea ce privește vinovații.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2023. Greşeala majoră care te poate lăsa fără cei 20.000 de lei de la stat. Ce trebui să facă românii norocoşi acceptaţi în program

Casa Verde vine cu fraude grave. Cine a fost favorizat

Mai multe firme ar fi fost favorizate în ceea ce privește acordarea fondurilor din programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Inițial, au existat suspiciuni cu privire la anumite scurgeri de informații. După cercetările Corpului de Control, aceste suspiciuni s-au confirmat, iar ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat pentru Digi24 că a fost sesizat și Parchetul General pentru a demara o anchetă mai amănunțită care să ducă la găsirea vinovaților.

„În urma verificărilor, Corpul de Control a constatat că există posibilitatea ca anumite informații, care nu sunt de interes public, să fi ajuns în posesia unor persoane juridice, unor firme, motiv pentru care, pe lângă cercetările pe care le efectuează și Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, am decis să trimitem concluziile raportului de control, împreună cu întreg raportul organelor de cercetare penală, în speță Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu vreau să pun eticheta de vinovăție, pentru că în măsura în care instituțiile statului vor demara anumite anchete, cu siguranță vor stabili o vinovăție, sau o lipsă a acesteia. Ceea ce încerc eu să construiesc este încrederea cetățenilor în instituțiile statului, și în speță în Ministerul Mediului, iar acest lucru se realizează foarte greu și se pierde foarte ușor”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului anunțat că își propune ca anul viitor să dubleze bugetul pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, având în vedere succesul din acest an. De asemenea, vrea să vină și cu o noutate, și anume finanțarea acumulatorilor pentru panourile solare, dar și a pompelor de căldură.

„Îmi propun la anul să finanțăm nu doar panouri fotovoltaice, ci să putem finanța și acumulatori pentru românii care aleg să-și instaleze panourile fotovoltaice, la fel cum îmi propun să finanțăm și pompe de căldură. Dacă vom reuși să facem aceste lucruri și să alocăm un buget semnificativ, românii vor avea facturi mai mici la energie electrică, vor reuși să-și încălzească casa mai ieftin în anotimpul rece, și să o răcească vara, și dacă acest lucru se va realiza într-o încredere deplină în Administrația Fondului de Mediu, în Ministerul Mediului și în celelalte instituții, programul va fi cu atât mai mult unul de succes”, a mai adăugat ministrul.

Citește și: Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat lista instalatorilor validaţi în programul Casa Verde