Casa verde scade facturile la energie cu cel puţin 30%. Vezi cât costă o astfel de construcţie

O casă ecologică presupune o construcţie mai scumpă decât una tradiţională. Preţul ar putea fi mai mare decât al unei clădiri obişnuite cu 2 - 20%. Însă, beneficiile unei case ecologice, potrivit experţilor, pot însemna o factură redusă cu mai mult de jumătate.

17 mart. 2012, 07:27
Casa verde scade facturile la energie cu cel puţin 30%. Vezi cât costă o astfel de construcţie

O clădire este considerată verde dacă prin design, materiale de construcţie şi tehnologiile utilizate se reduc atât consumul de energie, cât şi impactul negativ asupra mediului.

„Cele mai multe clădiri verzi obţin o reducere a consumului de energie de cel puţin 30%. Alte clădiri verzi pot ajunge la o reducere de până la 60%-70%”, a spus pentru RTV.NET, Steven Borncamp, președinte al România Green Building Council.

Cum se face o clădire verde

Clădirile verzi sunt de obicei proiectate pentru a fi cât mai bine expuse la soare iarna şi umbrite pe timpul verii. De asemenea, utilizarea la maximum a luminii naturale este un element ce defineşte o casă verde.

Un alt aspect important este legat de “water management”, care se poate traduce prin utilizarea de instalaţii eficiente, captarea apei pluviale pentru uz casnic, precum şi eliminarea apei uzate fără a polua mediul. Alte elemente care caracterizeaza o construcţie ecologică sunt izolaţia, sistemele de încălzire şi răcire, eficiente sau pasive.

În mare, materialele de construcţie utilizate la o clădire ecologică sunt similare celor utilizate în construcţiile tradiţionale, însă amănuntele fac diferenţa.

„În general, se utilizează mai multă izolaţie, care de obicei este naturală şi se evită utilizarea polistirenului. De asemenea, se utilizează mai mult lemn decât beton, pentru a cărui producere se consumă multă energie”, a precizat Steven Borncamp.

Ca preţ, o casă construită în acest fel va fi mai scumpă decât una construită tradiţional cu 2-20%. Potrivit specialiştilor, costul manoperei în cazul unei case verde este mai mare decât preţul materialelor de construcţie folosite.

Cât costa vila „verde”

Constructorii nu pot avansa un preţ, ca în cazul unei case normale. Potrivit lui Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL, o casă construită normal are un preţ mediu de aproximativ 500 de euro plus TVA pentru metrul pătrat construit, în condiţiile în care finisajele sunt de calitate medie. Dacă ne raportăm la acest preţ reiese că preţul unei vile construite pe tehnologie verde ajunge la aproximativ 600 de euro plus TVA.

„Cei care îşi vor construi o casă verde vor beneficia de un standard de viaţă mai ridicat, de o locuinţă călduroasă, protejată de zgomot, de o calitate mai înaltă a construcţiei, precum şi de o maximă eficientizare a utilizării spaţiului”, a concluzionat Steven Borncamp.