Căsătoriile ar putea fi oficiate, la cerere, şi în alte locuri decât în primării

Publicat: Marţi, 24 Ianuarie 2012 22:18 // Actualizat: Miercuri, 25 Ianuarie 2012 13:22 // Sursa: Mediafax

Căsătoriile ar putea fi organizate şi în alte locuri decât primăriile, cum ar fi grădini botanice, muzee, parcuri, potrivit unui amendament la Legea privind actele de stare civilă, depus la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Amendamentul care modifică astfel Legea 119/1996 privind actele de stare civilă a fost propus de deputatul PC Bogdan Ciucă.

Potrivit amendamentului, căsătoria se poate oficia în astfel de locuri dacă primarul aprobă o cerere în acest sens, care motivează solicitarea, şi dacă ofiţerul stării civile este disponibil, au decis, marţi, deputaţii jurişti.

"Eu am propus acest amendament la o iniţiativă a ministerului Administraţiei şi Internelor. Era vorba despre încheierea căsătoriilor la primărie, iar eu am propus ca, la cerere, motivată, primarul să aprobe oficializarea căsătoriilor şi în alte locuri, cum ar fi grădinile botanice, parcuri, muzee, alte locuri pe care şi le doresc tinerii, şi nu neapărat sălile din primării", a precizat Ciucă pentru MEDIAFAX.

Deputatul PC a spus că legea este valabilă pentru toate primăriile din toată ţara, iar unele dintre acestea nu au condiţiile necesare, nu au săli special amenajate, fiind improprii desfăşurării unor evenimente fericite de acest fel.

"Eu am propus ca primarul să poată aproba o cerere motivată a celor care se căsătoresc astfel încât oficializarea căsătoriei să poată avea loc într-o grădină botanică, într-un parc, într-un muzeu, asta dacă cererea este rezonabilă – deci să nu fie pe vârful blocului – şi dacă ofiţerul stării civile este disponibil şi poate merge acolo", a spus Ciucă.

El a precizat că autoritatea este dată de persoana care oficializează căsătoria, respectiv ofiţerul stării civile, de tricolor şi de formula care se rosteşte la starea civilă, iar nu de locul în care procedura de stare civilă are loc.

Proiectul de lege astfel amendat va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, acest for fiind şi Camera decizională.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 ian 01:08
Răspunde | Votează email 1 email
silviu
Pai la ce minte au uni...poate ne trezim ca vor sa se cunune pe luna iar parmamentarii ii sustin! Asta inseamna un proiect de lege facut intr-o totala bataie de joc fara a se consulta cu cei din respectiva breasla. Domniile lor, deputatii initiatori oare s-au consultat cu cineva cind s-au gindit asa ceva? Nu erea mai simplu ca la orice proiect de lege sa se consulte si cu specialistii din domeniul respectiv ? Fiecare parlamentar in colegiul sau putea discuta cu oamenii care fac stare civila de ceva ani si au o experienta apreciabila si apoi puteau mearge in parlament sa-si spune punctul de vedere. Oare ei isi imagineaza cite probleme genereaza o astfel de decizie luata in pripa? Citi dintre ei au habar de ce inseamna starea civila, documentele care se intocmesc, regimul special al documentelor si deplasarea de colo, colo pentru te miri ce moft sau fitza unor oameni de bani gata? Pai daca ai 20 de cununii intr-o zi sa te plimbi prin tot orasul...nu prea seamana cu deplasarile lor in teritoriu, ca sa nu mai vorbesc ca simbata si duminica cei care le oficiaza vin la serviciu fara sa fie platiti, ca asa prevad legile facute de distinsii parlamentari. De transport nu mai vorbesc, o sa ajungem sa punem benzina cu pipeta in rezervoarele unor masini asa zise sicrie pe roti, automobile in genul celor din desenele cu fred si barney. Oare ei muncesc si neplatiti si se plimba in interesul cetateanului cu masina proprie si pe combustibilul lor????
1
EUR
4.8433
RON
16 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H