Căscatul este contagios? De ce căscăm şi care este legătura dintre căscat şi creier?

Căscatul este o formă de relaxare a musculaturii, care, în mod paradoxal, are efecte benefice asupra organismului, echilibrând nivelul de oxigen din creier.

22 iun. 2017, 07:38
Căscatul este contagios? De ce căscăm şi care este legătura dintre căscat şi creier?

Deși majoritatea oamenilor acest fenomen cu starea de plictiseală sau de oboseală, studiile științifice infirmă legătura dintre acestea. Recent, cercetătorii de la Universitatea Princeton au descoperit că acest fenomen reglează temperatura creierului și previne supraîncălzirea. Căscatul răcorește creierul, în timpul procesului, aerul cald fiind înlocuit cu un aer mai rece.

Căscatul este un proces fiziologic comandat și controlat de hipotalamus, care durează în medie 6 secunde. Acesta este contagios, atunci când cineva începe să caște din diverse motive se transmite și la ceilalți precum un virus, molipsirea fiind explicată științific prin declanşarea mecanismelor emfatice care funcţionează pentru a menţine vigilența de grup.

Această acțiune involuntară a organismului indică relaxarea psihică după o perioadă de alertă și poate fi și un mod de exprimare a emoțiilor puternice: frică, furie, plictiseală, stres. De asemenea, căscatul conduce la secreția unei substanțe asemănătoare cu uleiul, care îmbracă plămânii și ușurează respirația.

Iată și alte efecte benefice ale căscatului asupra organismului:

1. Răcorește creierul

Citeste mai departe AICI