Case vândute cu un euro în Italia. Ce sunt obligaţi să facă cei care le cumpără

Case vândute cu un euro. Se întâmplă în satul Mussomeli din Sicilia și multe alte sate sau orășele din Italia. Cu toate acestea, italienii nu sunt interesaţi de ofertă. Cei mai mulţi dintre cumpărători sunt străinii.

07 iun. 2021, 09:30
Case vândute cu un euro în Italia. Ce sunt obligaţi să facă cei care le cumpără
Case vândute cu un euro în Italia. Ce sunt obligaţi să facă cei care le cumpără

Casele vândute cu un euro. Peste 20 de localităţi din Italia vând case la un preţ de nimic. Iniţiativa autorităţilor are scopul de a repopula zonele afectate de un cutremur în 1968 şi de a stopa declinul demografic.

Case vândute cu un euro în Italia. De ce nu sunt interesaţi italienii

Citeşte şi Gest cutremurător, făcut de o româncă în Italia. S-a aruncat în faţa trenului şi a scăpat miraculos. Mecanicul locomotivei: „Credeam că a fost făcută bucăți”

Satul Mussomeli din Sicilia face parte din cele peste 20 de localităţi din Italia în care casele sunt vândute cu la un preţ de nimic. Autorităţile au lansat proiectul caselor cândute cu un euro în 2017.

„Am lansat proiectul în 2017 și am avut mult succes cu el. Am reușit să vindem 170 de case unor străini”, spune Toti Nigrelli, viceprimarul din Mussomeli.

Străinii au fost cei mai interesaţi de oferta caselor vândute la preţuri de nimic.

„A fost dintotdeauna visul meu să mă mut în Italia. Când am auzit de oferta caselor cu un euro, m-am gândit că este șansa mea să trăiesc în Italia. Se scurgea apă prin acoperiș, erau crăpături în pereți. Dacă nu era vândută cu un euro, ar fi fost doar o altă casă din Mussomeli care stă să se prăbușească. Am aflat despre casele de un euro dintr-un articol citit pe internet”, spune Danny McCubbin, un bărbat care a profitat de ofertă.

„La început m-am gândit că e prea frumos să fie adevărat”, spune și Mark Kopun, un alt cumpărător al unei case de un euro.

Viceprimarul din Mussomeli spune că s-a adresat de la început străinilor, pentru că italienii nu erau deloc interesați. Deşi casele sunt vândute cu doar un euro, în realitate acestea ajung să coste enorm din cauza taxelor notariale.

„Un străin care vrea să cumpere o casă în Italia plătește circa 4000 de euro pentru taxe notariale și agenția imobiliară”, povesteşte Valeria Sorce, agent imobiliar.

Unele case sunt într-o stare jalnică, iar cumpărătorul este obligat să le renoveze în maxim trei ani. Costul reparațiilor poate fi cuprins  între 20.000 și 80.000 de euro, în funcție de starea imobilului.

„La multe dintre ele se prăbușeau acoperișurile. Presa a promovat ideea că iei o casă la prețul unui espresso, iar asta a creat un pic de isterie în jurul subiectului”, spune Bauer.

Proiectul caselor vândute cu un euro a fost lansat în 2007, în mai multe localităţi. Nu peste tot a fost un succes ca în cazul satului Mussomeli. De exemplu, în orășeul Carrega Ligure din nord, autorităților locale le-a fost greu să-i găsească pe proprietarii caselor abandonate și să-i convingă să le cedeze. Așa că nu au reușit să vândă nici măcar o casă cu un euro.

Citeşte şi Şoc în Italia! Giovanni Brusca, asasinul judecătorului antimafia Giovanni Falcone, a fost eliberat