Anunţ pentru 8,3 milioane de români. Lovitură grea ascunsă în planul de austeritate

Modificările din Codul Fiscal vizează și veniturile din pensii private, atât cele administrate privat (Pilonul II), cât și cele facultative sau ocupaționale (Pilonul III).
Filip Stan
07 iul. 2025, 18:42
Anunţ pentru 8,3 milioane de români. Lovitură grea ascunsă în planul de austeritate
Ce se întmplă cu pensiile private ale românilor. Ce prevede noul priect legislativ, cum poţi retrage banii din cont

Plata CASS se va aplica asupra sumelor din pensii private care depășesc contribuțiile nete, indiferent dacă acestea sunt încasate ca plată unică sau în rate. De asemenea, au fost eliminate mai multe scutiri de la plata CASS: beneficiarii ajutorului social, cei aflați în concediu de creștere a copilului, șomeri sau persoane aflate în concediu de acomodare pentru adopție.

Singura categorie de bolnavi cu afecțiuni cronice care rămâne scutită de la plata CASS sunt pacienții oncologici, până la vindecare. În schimb, ceilalți bolnavi incluși în programele naționale de sănătate vor trebui să achite contribuția. Totodată, indemnizațiile pentru concediile medicale cauzate de boli obișnuite se vor reduce: 55% pentru până la 7 zile, 65% între 8 și 14 zile și 75% pentru perioade mai lungi. Noile reguli vor descuraja eliberarea nejustificată a concediilor medicale scurte.

Anunț pentru 8,3 milioane de viitori pensionari. Metoda legală prin care scapă de impozitul pe pensia privată obligatorie sau facultativă – Economica.net

În cazul pensiilor private, nu se impozitează contribuțiile plătite în timpul acumulării (sumele depuse lunar). Se impozitează doar câștigurile din investiții realizate de fond (profitul generat). Din acest câștig se scade plafonul neimpozabil care este de 3.000 de lei. La câștigul rămas se aplică impozitul pe venit de 10%. De la 1 august, CASS revine într-o cotă de 10%. Deci practic, impozitele pe veniturile din pensii private se dublează. Impozitul devine 20% aplicat la partea din câștigul net ce depășește plafonul de 3.000 de lei.

Guvernul Ilie Bolojan își asumă în Parlament măsurile fiscale de austeritate: „Nu vom mai avea cu ce plăti pensii, salarii, drumuri sau spitale” DOCUMENT

 

Chiar dacă legea se aplică atât pentru plata fondurilor din pensiile private încasate într-o singură tranșă, cât și pentru cea în rate egale, în funcție de suma existentă în contul clientului acesta poate să plătească sau nu cele două impozite. Dacă are nevoie urgentă de bani și optează pentru plata pensiei private într-o singură tranșă va plăti impozit de 20% pe câștigul aferent contribuțiilor lunare, după ce i s-a scăzut plafonul neimpozabil de 3.000 de lei.

Astfel, dacă la data pensionării dețineți un activ net personal în valoare de 31.023,39 lei, cu un total al contribuțiilor de 18.528 de lei, prin retragerea banilor într-o singură tranșă veți fi obligat la plata impozitul de 10% la câștigul net plus plata a 10% CASS, tot într-o singură tranșă pentru ce depășește valoarea de 3.000 de lei.

În concluzie, totalul impozitelor va fi 1.294,54 lei, plus încă atât pentru CASS, adică în total 2.589,08 lei. În concluzie, dacă optăm pentru încasarea pensiei private obligatorii într-o singură tranșă vom încasa cash, după scăderea impozitelor, 31.023,39 lei – 2.589,08,54 lei = ~28.433,85 lei.

Dacă optăm pentru plata eșalonată în 12 rate egale, de exemplu, valoarea plății lunare va fi de aproximativ 2.585 lei/lună. Situându-se sub plafonul neinpozabil de 3.000 de lei, cotozantul în sistemul de pensii private nu mai plăteșete nici impozitul de 10%, nici CASS de 10%.

În concluzie, dacă nu ai nevoie urgentă de toți banii, retragerea eșalonată (sub 3.000 lei/lună) este mai avantajoasă fiscal, deoarece acestor sume nu li se aplică nici un fel de impozit.  se aplică niciun impozit. O încasare în rate pe 10 ani a aceleiași sume, ca o pensie normală de fapt, s-ar putea dovedi neavantajoasă, deoarece suma lunară de încasat ar fi de numai 258,53 lei pe lună, dar bineînțeles neimpozabilă.

Românii vor pierde cel puţin 100 de lei la pensii de la 1 ianuarie 2026. Sunt afectaţi toţi pensionarii

În cazul contribuțiilor mari de peste 500.000 de lei și un activ net de 1,2 milioane lei, această schemă nu funcționează deoarece ar fi necesară eșalonarea plăților la peste 400 de luni, iar în acest moment se discută varianta ca plata pensiilor private să fie limitate la plata în rate egale pe 70 de luni.

Până la sfârșitul lunii mai 2025, conform datelor oficiale ASF și APAPR, s-au retras în total aproximativ 3,8 miliarde de lei din pensiile private pentru aproximativ 238 000 de beneficiari și moștenitori. Pilon II are aproximativ 8,3 milioane de participanți, cu active nete totale de 166,2 miliarde lei și un câștig net total de 51,4 miliarde lei. Din acestea, 3,8 miliarde lei au fost deja distribuiți către beneficiari și moștenitori. Modalitățile de retragere includ pensie eșalonată, plată integrală și, în caz de deces, plata moștenitorilor.

Până în prezent, majoritatea celor peste 100.000 de români care au beneficiat de pensia privată au optat pentru plata integrală, însă procentul este apropiat de cel al oamenilor care au încasat activul eșalonat. Este de așteptat ca noile modificări fiscale să încurajeze beneficiarii să opteze pentru plata în rate.

Cât se reține din pensie și exemple de calcul

Pentru o înțelegere clară a impactului acestei măsuri, prezentăm câteva exemple relevante:

– La o pensie de 4.500 lei, CASS este 50 de lei, pensia netă fiind de 4.450 lei.

– La o pensie de 5.000 lei, CASS este 100 lei, pensia netă devine 4.900 lei.

– La 6.000 lei, CASS ajunge la 200 de lei, iar pensia netă este 5.800 lei.

– Pentru o pensie de 8.000 lei, reținerea este de 400 de lei, astfel că pensionarul primește 7.600 lei.

DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Ce viteză aveau Diogo Jota și fratele său în momentul accidentului mortal. Filmul complet al tragediei, anunțat de polițiști
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
Playtech.ro
Câte zile de concediu medical pot lua angajații români într-un an. Lista completă a tipurilor de concedii
DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Andreea Bălan, despre viitoarea nuntă: Am stabilit data, urmează să o comunic
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Scene apocaliptice după furtunile care au făcut prăpăd în România. Un acoperiș a fost smuls de pe un bloc, în Deva
Cancan.ro
Stațiunea din România DISTRUSĂ de ape! Marea a inundat zona de plajă, astăzi 😲
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Urmează și mai multe taxe pentru români. UE ne-a anunțat decizia
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați