Castelul Gaziantep, unul dintre simbolurile Turciei, pus la pământ de cutremurul care a zguduit Turcia. Edificiul, construit cu peste 2200 de ani în urmă. VIDEO

Cutremurul de 7,4 grade pe scara Richter, care a zguduit din temelii Turcia în zorii zilei de 6 februarie, a pus la pământ unul dintre simbolurile seculare ale Turciei, Castelul Gaziantep. Edificiul, care fusese construit cu peste 2200 de ani în urmă, a fost construit în timpul imperiului hitit, un popor de origine indo-europeană. Ulterior, a fost remodelat şi mărit de romani, între secolele al II-lea şi al III-lea d.Hr.

06 feb. 2023, 16:49

Castelul Gaziantep, care făcea parte din patrimoniul mondial UNESCO din Turcia, a fost grav avariat în urma cutremurului, asemenea altor mii de clădiri din această ţară. Meterezele din partea de est, sud şi sud-est au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăştiate pe șosea. Balustradele de fier din jurul curţii s-au împrăştiat şi ele pe trotuare.

Castelul Gaziantep a fost făcut una cu pământul de cutremurul care a zguduit Turcia pe 6 februarie

Zidul de sprijin de lângă castel s-a făcut şi el una cu pământul. În unele metereze s-au observat crăpături uriaşe. Cupola şi zidul estic al Moscheei istorice Şirvani de lângă castel, despre care se spune că ar fi fost construite în secolul al XVII-lea, s-au prăbuşit parţial.

Seismul de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs luni dimineață, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep. Bilanțul victimelor este de sute de decese și peste 2.000 de răniți. Cutremurul a fost resimțit puternic și în Siria, unde au fost anunțate, de asemenea, sute de morți.

Citeste si VIDEO Momentul şocant în care un bloc cu multe etaje se prăbuşeşte după cutremur

Turcia, zguduită de două cutremure de peste 7 grade în decurs de doar câteva ore

Un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7.8, a lovit Turcia și Siria în dimineaţa zilei de 6 februarie. Regiunile Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est) au fost cele mai afectate, au anunțat autoritățile. Guvernul turc instituie o alertă de nivelul 4, inclusiv un apel la ajutor internaţional.

Cel puțin 1.800 de persoane au murit în Turcia și Siria, iar alte câteva mii au fost rănite în urma a două cutremure puternice de 7,7 și 7,6 pe scara Richter.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade s-a produs luni în regiunea Turciei Centrale, a anunțat Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC). Cutremurul a avut loc la 67 km nord nord-est de Kahramanmaraș, Turcia, la o adâncime de 2 km, a anunţat Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC).

La ora 13:25 a fost raportat o altă replică, de magnitudine asemănătoare. Un al treilea cutremur cu magnitudinea de 5,7 a fost înregistrat la o adâncime de 60 km la 61 km SV de Malatya și la 15 km V de Doğanșehir.

Citeste si Imagini emoționante după cutremurul din Turcia! O fetiță a fost scoasă de sub dărâmături de salvatori VIDEO