Câştigătorul ia totul! Votul uninominal pur a trecut de Senat

Senatorii au adoptat marţi proiectul de lege propus de Victor Ponta şi Crin Antonescu privind introducerea uninominalului pur, astfel încât candidatul care ia cele mai multe voturi într-un colegiu, la alegerile parlamentare, să intre în Legislativ.

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 07:52
Câştigătorul ia totul! Votul uninominal pur a trecut de Senat

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptată cu 77 de voturi „pentru”, 17 „abţineri” şi nouă voturi „împotrivă”.

UDMR a votat „împotrivă”, iar PDL s-a abţinut de la vot.

Potrivit proiectului de lege iniţiat de Victor Ponta şi Crin Antonescu, „deputaţii şi senatorii se aleg în colegii uninominale prin scrutin uninominal majoritar, într-un singur tur”.

Aceasta înseamnă că mandatul de parlamentar va fi atribuit direct candidatului  care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate într-un colegiu uninominal. Mai exact, „câştigătorul ia totul”.

Premierul Victor Ponta a declarat, în plenul Senatului, că Guvernul susţine propunerea legislativă şi le-a solicitat senatorilor să voteze proiectul.

El a explicat că a iniţiat propunerea legislativă în urma criticilor făcute, după alegerile parlamentare din anul 2008, în legătură cu modul în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii. Ponta a precizat că această propunere legislativă va presupune o limpezire a scenei politice şi o întărire a legăturii directe dintre cel care câştigă colegiul şi cei care l-au votat.

„Din punctul nostru de vedere, este absolut necesară această modificare. USL va vota acest proiect. Din câte ştiu şi UNPR. Este normal ca UDMR să se opună pentru că pierde un număr de mandate. Este anormală poziţia PDL care se opune. Chiar nu înţeleg de ce se opun după ce atâţia ani au susţinut acest tip de vot”,  declara Ponta.

Întrebat de ce a dispărut din proiectul de lege prevederea referitoare la reducerea numărului de parlamentari, Ponta a răspuns: „Pentru a putea trece mai repede legea. Rămân valabile şi le vom implementa când vom avea majoritatea necesară.

Crin Antonescu a arătat, la rândul său, că, prin adoptarea acestei formule de vot, „clarificăm responsabilitatea”.

În schimb, democrat-liberalii au anunţat că se abţin de la vot. „Este un lucru bun, dar nu este suficient, răspunde cererii unor lideri politici, dar nu electoratului, care, ca primă condiție a reformei sistemului electoral, s-a referit la reducerea numărului de parlamentari, 87% dintre cetăţeni s-au pronunțat la referendum pentru acest lucru„, a declarat liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu.

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat şi el la dezbateri că formaţiunea pe care o reprezintă a fost singura care s-a opus de la început schimbării sistemului electoral iniţial, cel de până în 2004, precizând că, în opinia sa, toţi nutresc o iluzie privind introducerea în totalitate a votului uninominal în România.

Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, care este forul decizional.