Câştigul salarial mediu net a crescut în septembrie cu 4 lei. Vezi în ce domenii au urcat salariile

În luna septembrie 2012, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.122 lei, cu 0,2% mai mare decât în luna august. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.538 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 4 lei.

RomaniaTV.net
06 nov. 2012, 09:45
Câştigul salarial mediu net a crescut în septembrie cu 4 lei. Vezi în ce domenii au urcat salariile

Creşterile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.296 lei), iar cele mai mici majorări în hoteluri şi restaurante (845 lei).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în domeniul petrolului, 22,4%, în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 18,6%. Creşteri salariale de 7-11,5% s-au înregistrat şi în domeniul fabricării produselor farmaceutice.

Între 2% şi 4% au crescut salariile medii nete în activităţi de editare, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii anexe extracţiei, prelucrarea lemnului fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite).

Cui i s-a micşorat salariul

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile extractive, 20,8%. Între 4% şi 9% a scăzut salariul mediu net în extracţia minereurilor metalifere, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea şi epurarea apelor uzate, industria metalurgică.

Bugetarii au avut un salariu uşor mai mare

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna august în învăţământ cu 3,4% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administraţia publică şi în sănătate şi asistenţă socială s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ( 0,4%).

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%.