Cât a ajuns să coste un apartament vechi în București! Prețurile sunt la nivelul marilor capitale din Europa

Dacă te gândești să renunți la chirie și să îți cumperi un apartament sau să investești în imobiliare, poate că acesta nu este momentul oportun. Prețurile au explodat, iar apartamentele vechi au ajuns să coste chiar mai mult decât cele din blocurile noi.

06 feb. 2024, 11:56
Cât a ajuns să coste un apartament vechi în București! Prețurile sunt la nivelul marilor capitale din Europa
Cât a ajuns să coste un apartament vechi în București! Prețurile sunt la nivelul marilor capitale din Europa

Cât a ajuns să coste un apartament vechi în București! În ianuarie 2024, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 9% comparativ cu aceeași perioadă din anul 2023. Totuși, prețurile medii au rămas relativ constante în comparație cu cele din decembrie 2023.

În același timp, prețul pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut cu 10% în ianuarie 2024 față de anul precedent, iar prețul apartamentelor vechi a înregistrat o creștere medie de 8%, conform celor mai recente date furnizate de Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX.

Citește și: HoReCa se răzbună după anii de pandemie. O ciorbă a ajuns să coste 30 de lei la restaurantele din București, dublu față de acum doi ani

„În contextul pieței imobiliare din țară, în 2024 observăm o tendință interesantă. Deși cererea pentru apartamentele de vânzare este ridicată, numărul tranzacțiilor raportat la fondul locativ se situează cu 29% sub media Uniunii Europene. Pentru mai multă claritate, fondul locativ se referă la totalitatea unităților de locuit disponibile într-o anumită regiune. Totodată, evoluția prețurilor proprietăților din ultimii trei ani rămâne sub media altor țări din regiune, fiind semnificativ sub ritmul de creștere a veniturilor populației. Aceste aspecte indică atât oportunități, cât și provocări în piața imobiliară. În plus, gradul de urbanizare, adică proporția populației care trăiește în zone urbane, rămâne încă relativ scăzut în țara noastră, ceea ce sugerează că există premise pentru o aliniere treptată cu alte state similare din Europa, oferind perspective încurajatoare pe termen lung”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare, conform observatornews.ro.

În București, prețurile medii pentru apartamentele vechi sunt mai mari decât cele pentru apartamentele noi. Astfel, în ianuarie 2024, prețul mediu solicitat pentru un apartament nou a atins 1.705 euro/metru pătrat, în creștere cu 10% față de aceeași lună din anul precedent și cu 3% mai mare comparativ cu luna decembrie 2023. În ceea ce privește apartamentele vechi, prețul de cerere a fost de 1.732 euro/metru pătrat, cu o creștere de 9% față de ianuarie anului anterior și cu 3% mai mare față de luna decembrie 2023.

Citește și: Alertă în Bucureşti. Mall-ul Sun Plaza, evacuat în urma declanşării alarmelor de incendiu. UPDATE: Incendiul a fost localizat și lichidat la o oră de la evacuarea clienților