Trufandale scumpe în această primăvară! Cât a ajuns să coste un kilogram de căpşune

Oricat de capricioasa ar fi vremea, primavara le face o surpriza placuta celor nerabdatori sa guste aromatele capsune romanesti.

RomaniaTV.net
21 mart. 2019, 17:29
Trufandale scumpe în această primăvară! Cât a ajuns să coste un kilogram de căpşune

Intr-o luna vor fi coapte si livrate in piete, spun agricultorii. Pana atunci, ne multumim cu cele din import, deloc ieftine.

Ca niste nestemate troneaza capsunele pe tarabele pietelor din capitala. La 20 lei pe kilogram, putini sunt cei care se incumeta sa se indulceasca.

Paradoxal, cu toate ca sunt aduse tot de la straini, in pietele din tara, pretul e la jumatate.  10 lei pe kilogram. Fructele de import sunt aduse din Italia, Grecia sau Turcia. Ca sa nu putrezeasca pe tarabe, comerciantii le vand la caserole mai mici, sa para mai ieftine. Intre timp, pe ogoarele taranilor romani, abia au dat frunzele.

In comuna Vernesti, la 15 kilometri de Buzau, e una dintre cele mai intinse plantatii de capsune. Nicu Dinca spune ca munceste jumatate de an pentru a livra in piete fructe aromate, dulci si zemoase. In mai putin de o luna, capsunele romanesti vor ajunge in piete. Totul e ca vremea sa tina cu agricultorii care spera la o recolta bogata si banoasa, scrie stirilekanald.