Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc cu câteva zile înainte de Crăciun. Prețurile au explodat de sărbători

Mai sunt doar câteva zile până vine Crăciunul, iar cele mai multe combinate în care se cresc porci au pus 2-3 lei în plus la carcasă. Prețul din măcelării au crescut și ele, de asemenea.

19 dec. 2023, 17:20
Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc cu câteva zile înainte de Crăciun. Prețurile au explodat de sărbători

Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc. O familie ar trebui să cheltuiască, pentru 10 kilograme cumpărate, cât pentru 11. În 2022, românii au mâncat aproximativ 37 de kilograme de preparate din porc, cel mai mult în decembrie.

Românii sunt foarte dezamăgiți de prețurile colosale pe care le-au găsit la măcelării, ei sperând să fie ca în piețe. Într-o singură săptămână cele mai mari combinate porcine au dublat prețul pentru carcasa întreagă. Un porc crescut industrial costă cu 250 de lei mai mult ca la începutul lunii. Doar marii procesatori și-au permis să nu facă modificări la raft.

Citește și Prime de Crăciun în funcţie de anul naşterii! Care români vor primi bonusuri de 30% din salariu

„Cu un leu, chiar doi lei au scumpit-o unii producători. Noi am preferat să o lăsăm la același preț”, a declarat Ioana Crețu, șef de tură, potrivit știrileprotv.

Magazinele mici au rotunjit prețurile pentru mai toate produsele. Slănina crudă, picioarele și urechile pleacă de la 20 de lei kilogramul, rasolul e 22, carnea tocată sare de 23, iar coastele sunt peste 30 de lei.

„Am încercat să facem stocuri de marfă și să menținem prețul. Practic, toate aceste fluctuații le-am absorbit noi. Cam 85%, cel puțin la carcasa de porc, este din România. Maxim un centimetru ar trebui să aibă slănină”, a transmis un proprietar de fabrică.

Jambonul întreg la cuptor este unul dintre cele mai spectaculoase preparate pentru masa de Crăciun. La un cost mediu de 200 de lei ar hrăni 20 de persoane. Dacă rămâne, jambonul rece trebuie separat în șuvițe. Este delicios în sendvișuri calde sau reci, ori împăturit în lipii – simplu, dar și cu legume și brânzeturi.

Citește și Cluj-Napoca s-a transformat în Dubai. O cămilă se plimbă liberă pe șosea. „Am adus-o din Austria de la un circ unde fusese abandonată” – VIDEO