Cât câștigă meșterii din România: ce salariu are un lăcătuș mecanic

Meșterii sunt o categorie profesională „pe cale de dispariție în România". Cei mai mulți au luat „calea vestului" ori sau pensionat. Alții au rămas în țara de origine, ca angajați, fie ca persoane independente. 

30 mart. 2023, 16:45
Cât câștigă meșterii din România: ce salariu are un lăcătuș mecanic

Din cauza penuriei de meseriași, cei mai iscusiți, care lucrează în mod independent, au crescut puternic în ultimii ani tarifele pentru serviciile pe care le oferă. În cazul celor angajați, salariile sunt destul de modeste.

Un lăcătuș mecanic are un salariu care variază, în medie, între 500 și 900 de euro net pe lună, potrivit unui site de specialitate.

„Majoritatea recrutorilor se confruntă cu o lipsă de candidaţi atunci când vor să recruteze tehnicieni cu pregătire profesională. Un astfel de rol este şi cel de lăcătuş mecanic, pe BestJobs fiind disponibile peste 1.100 de oferte de angajare pentru astfel de specialişti.

Prin specificul activităţii, candidaţii trebuie să fie absolvenţi de liceu sau şcoală profesională, să deţină calificare de lăcătuş mecanic sau mecanic şi permis de conducere categoria B.

De asemenea, persoanele interesate trebuie să aibă experienţă şi cunoştinţe tehnice în domeniu, să dea dovadă de seriozitate, profesionalism, bune abilităţi de comunicare şi organizare. Sunt active oferte în ţară şi în străinătate, cu relocare temporară sau permanentă.

Oferta salarială pentru joburile din România este de 500 – 900 euro lună, în funcţie de locaţie şi experienţă”, a comentat Ana Vişian, marketing manager, BestJobs.

 

Unde sunt cele mai multe locuri de muncă disponibile în România

 

Meseriașii au parte de beneficii extrasalariale și bonusuri specifice, precum tichete de masă, al 13-lea salariu, respectiv transport asigurat/decontat și bonusuri de performanță.

În prezent, câmpul muncii are mare nevoie de lăcătuși mecanici. 1.123 de posturi sunt vacante pentru această poziție, din totalul de 35.000 de anunțuri active.

Cele mai multe posturi vacante sunt în București, Brașov, Arad, Constanța, Târgu Mureș, Oradea și Iași.

România a încheiat anul 2022 cu un sa­lariu mediu net de 4.398 de lei, o creştere de 13,4% în decem­brie 2022 faţă de de­cembrie 2021, arată datele publicate de Insti­tutul Naţional de Statistică (INS).