Cât câștigă un medic român în Irlanda. Paul Oargă și-a arătat public fluturașul de salariu, iar lumea a fost șocată

În contextul în care sistemul medical din România este destabilizat de proteste aproape constante, un medic român a arătat în mediul online cât câștigă în Irlanda.

21 mart. 2024, 15:42
Cât câștigă un medic român în Irlanda. Paul Oargă și-a arătat public fluturașul de salariu, iar lumea a fost șocată
Cât câștigă un medic român în Irlanda. Paul Oargă și-a arătat public fluturașul de salariu, iar lumea a fost șocată

Paul Oargă a acumulat trei ani de experiență ca medic rezident în secția ATI și paramedic la SMURD Cluj-Napoca, consolidându-și și o prezență solidă pe YouTube, unde atrage un public de peste 100.000 de abonați prin discuții despre subiecte medicale. Cu toate acestea, a decis să își continue cariera în afara țării și în prezent lucrează într-un spital din Irlanda, simultan cu continuarea studiilor sale.

Citește și: Boala ficatului gras. Medic: Dacă e ficat gras, foarte probabil că grăsimile sunt şi în altă parte. În România nu avem un stil de viaţă care să asigure o perioadă lungă de supravieţuire

Într-un videoclip postat pe canalul său de YouTube, medicul împărtășește detalii despre veniturile sale, prezentând fluturașul de salariu pentru luna decembrie 2023. El explică transparent că a încasat aproximativ 1.900 de euro o dată la două săptămâni, ceea ce înseamnă aproape 4.000 de euro pe lună, dar subliniază că aceste venituri ar putea fi chiar mai mari conform unui articol de pe stiridecluj.ro. Astfel, Paul oferă o perspectivă sinceră și informativă pentru cei interesați de posibilitatea de a profesa ca medic în Irlanda.

„Eu primesc acum 30 de euro pe ora muncită. Acest lucru crește, sunt bani care cresc în funcție de experiența avută. Eu am avut noroc că mi s-a recunoscut experiența de anestezist din România de trei ani”, spune Paul Oargă.

Medicul a spus și ce alte beneficii are în Irlanda

„Concediu este 30 de zile pe an, plus 10-15 zile pentru concediu de studii. Aici primești 1.500 de euro pe an pentru a merge la cursuri ca medic rezident. Examenele se plătesc, costă între 700 și 900 de euro, dar dacă iei examenul primești banii înapoi. Am aici și fluturașul de salariu, primit în 21 decembrie 2023. Ei fac plata la fiecare două săptămâni și trebuie să ai 72 de ore lucrate. Pentru aceste două săptămâni primești 2.382 de euro, dar acesta este venitul brut. Se mai plătesc orele suplimentare, cu 1,5x față de norma de bază, adică am lucrat 15 ore și am primit 687 de euro brut, după taxe”.

„Un lucru pe care nu pot să nu îl observ este că, indiferent de experiența pe care o ai, indiferent că ești în prima lună de muncă sau în al zecelea an, ești remunerat. În România în primii 2 ani ca medic rezident gărzile nu sunt plătite. Cred că suntem singura categorie de oameni care lucrează gratuit, doar pentru că vrea să învețe. Nu e comod să nu iei bani, chiar dacă înveți”, a mai spus Paul Oargă. Înainte de a se pleca în Irlanda, în septembrie 2021, Paul Oargă câştiga 6.124 de lei fără gărzi şi fără alte sporuri.

Citește și: Imagini inedite cu candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei! Cătălin Cîrstoiu rămâne fidel carierei de medic și a fost filmat în sala de operații după nominalizare