Cât costă carnea de porc tranşat chiar de producător, în faţa clientului: „O oră durează. Îl tăiem în patru şi aia e”

Mulţi români caută în continuare să cumpere carne de porc direct din gospodăriile crescătorilor, atât pentru că preţul este puţin mai mic decât produsele din comerţ, cât şi pentru că ar avea un gust mai bun, fiind "bio".

12 dec. 2023, 16:33
Cât costă carnea de porc tranşat chiar de producător, în faţa clientului: „O oră durează. Îl tăiem în patru şi aia e”

Carnea de porc cumpărată direct de la crescător are avantajul că este mai ieftină, are garanţia prospeţimii, dar totuşi autorităţile avertizează asupra faptului că întotdeauna trebuie cerut de către client un certificat de la medicul veterinar.

Întrebat de reporterul Antena 1 cât durează cumpărarea unui porc gata tranşat, un vânzător din comuna Călugăreni spune că toată operaţiunea se desfăşoară destul de repede.

„O oră, o oră şi un pic durează. Îl facem în patru şi aia e. 20 de lei kilogramul aşa.”, spune fermierul.

E nevoie şi de o adeverinţă de la medicul veterinar, care să ateste că animalul e sănătos, însă puţini gospodari cer documentul.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Pot cere o analiză, sub supravegherea medicului. Vor vedea dacă porcul este clinic sănătos şi apoi poate fi sacrificat. Inclusiv valoficat către altă gospodărie pentru sacrificare. După sacrificare şi după mişcare porcului din gospodărie, medicul veterinar să actualizeze baza din sistemul naţional.”

Românii se înghesuie la carne de porc de ţară

Femeie: Am bunică la ţară, o să taie. Dar porţia noastră e micuţă, atunci trebuie să completăm de aici.

Şi internetul e plin de anunţuri. De la porci care pot fi cumpăraţi în viu, până la unii pe care îi putem primi direct acasă, tranşaţi şi porţionaţi. Preţurile pornesc de la 12 lei pe kilogram.

Dragoş Frumosu, Sindicat Industria Alimentară: „Chiar dacă omul respectiv îţi dă un certificat cum că acea carne a fost verificată din punct de vedere sanitar veterinar, riscurile sunt mari pentru că acel certificat poate fi multiplicat la xerox. Riscurile sunt foarte mari vizavi de hrana pe care o dai porcului, vizavi de condiţiile în care creşti porcul, vizavi de lipsa unor analize.”

În pieţe şi supermarketuri, preţurile variază între 25 şi 40 de lei. Dar vor mai creşte, spun specialiştii din industria alimentară.

Dragoş Frumosu, Sindicat Industria Alimentară: „Până în 10%. Eu cred că şi 10% e un procent destul de mare. Orice comerciant de carne de porc riscă să rămână cu ea, din cauza puterii de cumpărare scăzute.”

Citeşte şi: Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Unde găseşti cele mai bune oferte