Cât costă, de fapt, noile telefoane iPhone 12. Experții au calculat prețul total al componentelor

Noile telefoane iPhone au în componența lor elemente care valorează sub 50% din prețurile lor, potrivit unor calcule făcute de inginerii serviciului japonez de reparații și asamblări, Fomalhaut Techino Solutions.

27 nov. 2020, 00:10
Cât costă, de fapt, noile telefoane iPhone 12. Experții au calculat prețul total al componentelor

Experții au luat fiecare piesă în parte de iPhone 12 și iPhone 12 Pro și au căutat care e prețul de vânzare al acestora. Astfel, ei au aflat cât costă în realitate piesele folosite pentru renumitele smartphone-uri.

Dacă vorbim despre iPhone 12, componentele lui costă 373 de dolari. Totuși, el e vândut la prețul de pornire de 800 de dolari.

Pentru Iphone 12 Pro prețul tuturor componentelor ar trebui să fie de 406 dolari. În realitate, însă, telefonul se comercializează la prețuri ce încep de la 1.000 de dolari

Diferențele pe care le scot în evidență specialiștii confirmă marja uriașă de profit pe care o practică gigantul. În același timp, nu toată diferența dintre prețul de vânzare și costul componentelor reprezintă marja de profit fiindcă sunt multe alte cheltuieli pe care Apple le face înainte ca telefoanele iPhone să ajungă pe piață.

Componentele cele mai scumpe ale smartphone-urilor sunt modem-urile Qualcomm X55 5G. Costă 90 de dolari bucata, iar ecranele OLED cumpărate de la Samsung sunt 70 de dolari bucata. Chipset-ul A14 Bionic costă 40 de dolari, o unitate de memorie RAM costă 12,8 dolari, memoria flash costă 19,2 dolari, iar prețurile camerelor Sony de pe noile iPhoneuri variază între 7,4 și 7,9 dolari bucata, potrivit Profit.

Interesant este că, deși cea mai mare parte a procesului asamblare are loc în China, cele mai multe componente de iPhone12 vin din Coreea de Sud, Statele Unite și Europa.

Câte zile de muncă valorează un iPhone 12 Pro în România

Mulți dintre români visează deja la noul iPhone 12 Pro, însă puțini știu câte zile ar trebui să muncească pentru a-l putea achiziționa. Astfel, statisticile arată că pentru a-l putea cumpăra, un român obișnuit ar trebui să muncească 37,8 zile. Și asta fără a mânca nimic.

Astfel, potrivit noilor date INS, salariul mediu pe economie în România este de 5.337 lei brut (3.275 net). De aceea, acest lucru înseamnă că un român obișnuit ar trebui să muncească 37,8 zile pentru a putea achiziționa un iPhone 12 Pro (fără a mânca nimic). În comparație cu Indexul iPhone de anul trecut, rezultatul României s-a înrăutățit cu 1,4 zile, arată analiștii. Veniturile uriașe din Elveția permit cumpărarea unui iPhone nou în 4,4 zile de muncă. Salarul mediu din SUA face posibilă cumpărarea acestui telefon în 6,1 zile lucrătoare. Totodată un australian sau un locuitor obișnuit al Luxemburgului pot obține noul iPhone 12 Pro în 6,6 zile lucrătoare.