Câte zile de muncă valorează un iPhone 12 Pro, în România

Mulți dintre români visează deja la noul iPhone 12 Pro, însă puțini știu câte zile ar trebui să muncească pentru a-l putea achiziționa. Astfel, statisticile arată că pentru a-l putea cumpăra, un român obișnuit ar trebui să muncească 37,8 zile. Și asta fără a mânca nimic.

RomaniaTV.net
12 nov. 2020, 16:54
Câte zile de muncă valorează un iPhone 12 Pro, în România

iPhone 12 Pro. În ceea ce privește Indexul iPhone de anul trecut, rezultatul României s-a înrăutățit cu 1,4 zile.

iPhone 12 Pro. Câte zile trebuie să muncească un român obișnuit pentru a cumpăra telefonul

Analiștii de la Picodi.com au comparat prețurile noului iPhone 12 Pro (128 GB) cu salariul mediu pe economie în câteva zeci de țări. Astfel au determinat durata de zile pentru care trebuie să muncească locuitorii acestor țări pentru a-și putea permite noul gadget de la Apple.

Astfel, potrivit noilor date INS, salariul mediu pe economie în România este de 5.337 lei brut (3.275 net). De aceea, acest lucru înseamnă că un român obișnuit ar trebui să muncească 37,8 zile pentru a putea achiziționa un iPhone 12 Pro (fără a mânca nimic). În comparație cu Indexul iPhone de anul trecut, rezultatul României s-a înrăutățit cu 1,4 zile, arată analiștii. Veniturile uriașe din Elveția permit cumpărarea unui iPhone nou în 4,4 zile de muncă. Salarul mediu din SUA face posibilă cumpărarea acestui telefon în 6,1 zile lucrătoare. Totodată un australian sau un locuitor obișnuit al Luxemburgului pot obține noul iPhone 12 Pro în 6,6 zile lucrătoare.

iPhone 12 Pro. Câte zile trebuie să muncească un român obișnuit pentru a cumpăra telefonul

Cum se calculează indexul iPhone

Indexul iPhone 2020 a fost calculat în baza prețurilor oficiale ale iPhone-ului 12 Pro (cu o memorie de 128 GB) anunțate public de Apple sau vânzători locali autorizați. Salariile medii pe economie provin din paginile oficiale ale instituțiilor naționale de statistică și ale ministerelor relevante și sunt actuale în ziua publicării prețurilor iPhone-ului în țara respectivă. Salariul mediu lunar a fost împărțit la 21 de zile – cantitatea medie de zile lucrătoare dintr-o lună. În țările în care instituțiile de statistică folosesc tarife săptămânale, am împărțit salariul la 5. De altfel,  noile prototipuri au dat buzna și pe paginile de internet. Jurnaliştii din domeniul tech au putut publica primele opinii despre cel mai mare şi cel mai mic iPhone 12.

Despre modelul mini mini, părerile au fost identice: este identic cu iPhone 12, doar că mai mic, mai compact. În schimb, iPhone 12 Pro Max a produs multe opinii în contradictoriu. Este cel mai scump telefon din serie, cu preţuri de peste 6.000 de lei. Asta pentru că pe lângă ecranul masiv, are un nou sistem de camere pe spate. Iar acesta a fost mărul discordiei printre youtuberi. Noile modele vin cu camere foto/video de ultimă generație, însă dincolo de specificațiile acestora, ele sunt ajutate și de un senzor LiDAR.

Citește și: Lansare iPhone 12. Data când va aparea cel mai aşteptat telefon