Cât costa în România un asasinat la comandă şi din ce ţări proveneau asasinii plătiţi

Ucigaşii plătiţi pe teritoriul României reprezintă o realitate confirmată de autorităţi. În ultimii 20 de ani, au fost mai multe cazuri de asasinate la comandă. Cei mai cunoscuţi autori sunt Konstantinos Passaris, bulgarul Sergei Gorbunov şi ucraineanul Vitalie Proca. Preţul pentru un astfel de atac pleca în medie de la 3.000 de dolari şi putea ajunge până la 50.000 de dolari. 

RomaniaTV.net
02 mart. 2017, 09:12
Cât costa în România un asasinat la comandă şi din ce ţări proveneau asasinii plătiţi

Ucigaşii plătiţi care au acţionat în ultimii ani pe teritoriul României au fost angajaţi din ţări precum Bulgaria, Ucraina sau Republica Moldova. Preţul pentru un asasinat pleca de la câteva sute de euro şi rar ajungea la 50.000 de euro. Dacă unele atacuri au fost duse la sfârşit, în unele cazuri rackeţii au eşuat. Fie au fost prinşi în apele Prutului când se pregăteau să intre în ţară, fie au greşit ţinta.

Traficanţii de ţigări ar fi de fapt oamenii de legătură ai aşa-zişilor rackeţi. Una dintre aceste reţele este controlată de cei trei fraţi Druţă, autorii mai multor asasinate în Republica Moldova, cu puternice conexiuni în Ucraina. Capul clanului este Ion Anton Druţă. El şi fraţii săi, Grigore şi Tudor, au perfectat asasinatul cerut de fraţii Mararu, interlopi din Piatra Neamţ, ca să-l ucidă pe rivalul Puiu Mironescu. 

Potrivit Parchetului Bucureşti, Ion Druţă ar fi furnizat automatul Kalaşnikov şi pistolul Makarov folosite de Vitalie Proca, tocmit pentru aproximativ 50.000 de euro, în atentatul care a avut loc în 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul bucureştean Vitan. Victima, care a scăpat cu viaţă, a fost însă un alt bărbat, confundat de Proca cu ţinta reală a asasinatului. Ion Anton Druţă a mai fost condamnat de un tribunal din Chişinău pentru un triplu asasinat. 

Cel mai tânăr asasin care ucidea la comandă a fost Andrei Cîrpă (19 de ani), militar din Republica Moldova. El a fost prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot în martie 2014. Avea asupra lui 32 de cartușe de pistol mitralieră, calibrul 7,62 milimetri, două hărți, două cuțite, un telefon mobil şi un binoclu. Urma să ajungă în Iași, unde anchetatorii bănuiesc că intenționa să comită o infracțiune, posibil chiar să ucidă o țintă.